Miliarde de mărci se află în continuare în circulație

Miliarde de mărci se află în continuare în circulație
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2024

Inflația face ca totul să se scumpească. Dar mulți germani mai au rezerve de bani cash, care abia așteaptă să fie cheltuite, arată o analiză Deutsche Welle. Germanii au început anul 2024 cu câteva miliarde suplimentare aflate la ciorap. Nu sunt euro, sunt vechile mărci germane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Se știe că germanilor le plac banii cash. Și la mai bine de două decenii de la trecerea la moneda euro, milioane de bancnote și monede vechi nu au fost încă schimbate, scrie G4Media.ro.

FOTO Mark Zuckerberg a început să crească vaci cu o dietă unică de macadamia și bere CITEȘTE ȘI FOTO Mark Zuckerberg a început să crească vaci cu o dietă unică de macadamia și bere

O parte din acești bani pot fi suveniruri, pe care turiști care au vizitat Germania în decursul timpului i-au luat cu ei acasă. O altă parte sunt păstrați de colecționari și de nostalgici. De altă parte din ei poate că s-a uitat. În magazine nu se mai poate plăti cu mărci germane. Dar vechea monedă poate fi oricând schimbată în euro la bancă.

Despre ce sumă e vorba? De la începutul anului 2002, marca germană nu mai este mijloc legal de plată. Dar din cele 162,3 miliarde de mărci care se aflau atunci în circulație, 7,5 la sută nu au fost niciodată schimbate.

Potrivit băncii centrale Bundesbank, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut se mai aflau în circulație 12,24 de miliarde de mărci germane, 5,68 de miliarde în bancnote și 6,56 de miliarde în monede. Dacă acești bani s-ar schimba, ei ar însuma valoarea de 6,26 miliarde de euro.

Este o sumă considerabilă chiar și pentru cea mai mare economie națională din Europa. Mai ales în timpuri în care guvernul are urgentă nevoie de bani pentru a finanța proiecte importante de infrastructură, trecerea la energie verde sau modernizarea căilor ferate.

Marca se reîntoarce treptat. Chiar dacă marca își face doar treptat drum înapoi spre Bundesbank, economiștii nu-și fac griji în privința banilor care lipsesc. Oricine are bancnote sau monede, le poate schimba la orice filială a Bundesbank. Și, într-adevăr, în fiecare an sunt schimbate cantități mari de bani. Cursul valutar este fix: 1 euro = 1,95583 mărci, și nu se percepe comision.

GRAFICE Premieră - Energia obținută din vânt a învins cărbunele CITEȘTE ȘI GRAFICE Premieră - Energia obținută din vânt a învins cărbunele

Anul trecut, peste 90.000 de persoane au venit la banca emitentă, obținând în schimbul a 53 de milioane de mărci 27 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere comparativ cu anul anterior. Două treimi din suma totală au fost în bancnote, o treime în monede. Cele mai multe mărci au fost schimbate în Bavaria, pe locurile doi și trei clasându-se landurile Renania de Nord Vestfalia și Baden-Württemberg.

Bundesbank a dat asigurări pe pagina sa de internet că mărcile vor putea fi în continuare schimbate în euro. În Europa, doar Austria, Irlanda, Estonia, Lituania și Letonia nu au fixat și ele o dată până la care să fie posibilă schimbarea vechilor monede.

Alte țări au stabilit la introducerea monedei euro un termen-limită. În Franța francii s-au putut schimba până pe 31 martie 2008, în Grecia drahmele au putut fi schimbate până în martie 2012. De atunci, cine găsește bani vechi sub dușumea, a avut pur și simplu ghinion.

Germanii plătesc în continuare cu bani cash. În schimb, germanii nu au de ce să se grăbească. Și poate că și de aceea, unii nu se pot despărți de banii lor vechi.

Afișe pe care scrie „doar cu bani cash” nu sunt ceva neobișnuit în restaurantele și chioșcurile germane. Chiar dacă tot mai mulți plătesc cu cardul sau cu telefonul mobil, cele mai multe plăți în viața de zi cu zi s-au efectuat în 2021 cu bani cash, potrivit unui studiu recent realizat de institutul demoscopic Forsa.

Potrivit acestuia, 58 la sută din mărfurile și serviciile cumpărate au fost plătite cu bani cash. Dar comparativ cu cantitatea totală de mărfuri și servicii cumpărate, doar 30 la sută din ele au fost cumpărate cu bani lichizi, fiindcă achizițiile mai mari și articolele cumpărate online nu se plătesc de regulă cu bani peșini.

ULTIMA ORĂ - VIDEO&FOTO Transportatorii au pornit în marș spre București cu nemulțumiri, luând și fermieri după ei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - VIDEO&FOTO Transportatorii au pornit în marș spre București cu nemulțumiri, luând și fermieri după ei

În medie, fiecare repondent avea în portofel 100 de euro, și o treime din oamenii din Germania preferă să plătească în bani cash.

Schimbul de generație scoate mărcile la lumină. Banca emitentă se așteaptă ca în anii ce vin să fie schimbate și mai multe mărci germane, a declarat pentru agenția dpa Burkhard Balz, membru în Consiliul de Administrație al Deutsche Bundesbank. „Mai ales în urma renovării unor imobile și locuințe moștenite se mai găsesc vechile mărci germane”, a precizat el.

Mărcile care ajung la banca centrală se află la sfârșit de drum. Bancnotele sunt distruse la fața locului, monedele sunt sortate și duse la unul din cele cinci centre de devalorizare existente în țară, metalul fiind ulterior topit și revalorificat.

Poate că nu este un final fericit, dar este o modalitate de a câștiga niște bani suplimentari în vremuri dificile.

viewscnt
Afla mai multe despre
marci
germania