Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni în euro în valoare de 1,75 miliarde euro

Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni în euro în valoare de 1,75 miliarde euro
scris 11 apr 2017

Ministerul Finanțelor a plasat luni obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1,75 miliarde euro, prin două emisiuni separate, una pe zece ani și una cu scadență în 2035, arată datele publicate de Raiffeisen Bank.

Este prima emisiune pe piața internațională reușită de Ministerul Finanțelor în acest an, scrie News.ro.

Astfel, Ministerul Finanțelor a atras 1 miliard de euro de la investitorii internaționali printr-o nouă emisiune de eurobonduri pe zece ani, cu un randament mediu anual oferit investitorilor de 2,41%, și 750 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni mai vechi, de obligațiuni în euro scadente în 2035, la care randamentul mediu a fost de 3,55% pe an.

Potrivit ultimelor tranzacții pe piață, obligațiunile scadente în 2035 ale României sunt cotate la randamente apropiate de 3,5% pe an, iar cele cu scadențe apropiate de 10 ani - la 2-2,5%.

Pentru întregul an 2017, ministerul a programat împrumuturi totale prin eurobonduri în valoare de 3 miliarde euro, astfel că emisiunile de luni au acoperit peste jumătate din suma necesară pentru întregul an. În 2016, statul a împrumutat 3,25 miliarde euro prin eurobonduri.

Ministerul Finanțelor a mai vândut anul acesta obligațiuni în euro, dar printr-o emisiune pe piața internă.

Miliardarul rus Vitali Machitski își ia banii acasă. Întregul profit pe 2016 al Alro Slatina va fi dat acționarilor CITEȘTE ȘI Miliardarul rus Vitali Machitski își ia banii acasă. Întregul profit pe 2016 al Alro Slatina va fi dat acționarilor

În 27 martie, Finanțele au luat cu împrumut 240 milioane euro de pe piața internă, prin obligațiuni scadente în 26 februarie 2021, peste nivelul programat, pentru care au acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 0,42%

Valoarea anunțată a licitației a fost de 200 milioane euro, iar băncile participante au oferit 516,3 milioane euro.

În 2017, nevoia de finanțare a statului este în creștere, în condițiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), față de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Pentru acest nivel al deficitului, Ministerul Finanțelor are nevoie în acest an să obțină împrumuturi de circa 50 miliarde lei prin emisiuni interne și circa 3 miliarde euro prin emisiuni externe în valută, potrivit estimărilor anunțate la începutul anului.

Comisia Europeană și mulți analiști se așteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare și a valorii PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
raiffeisen bank