Ministerul Transporturilor propune listarea la bursă a companiei care administrează aeroporturile Otopeni și Băneasa

Ministerul Transporturilor propune listarea la bursă a companiei care administrează aeroporturile Otopeni și Băneasa
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2016

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care presupun listarea la bursă a Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, printr-o ofertă publică inițială (IPO) ce presupune vânzarea unui pachet de 20-25% din acțiuni către investitori privați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CNAB administrează cele două aeroporturi din București, Henri Coandă (Otopeni) și Aurel Vlaicu (Băneasa). Ministerul Transporturilor deține 80% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea - 20%, scrie News.ro.

În programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pe anul 2016 au fost incluse unele obiective care vizează reluarea procesului de privatizare prin vânzare de acțiuni la unele societăți comerciale, fără însă ca finalizarea acestora să se realizeze până la sfârșitul anului 2016, urmând a fi preluate și finalizate ulterior, în anii 2017 - 2018.

Potrivit unui memorandum publica în luna octombrie, Guvernul intenționa să vândă acțiuni ale CNAB și ale Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPM) emise prin majorarea capitalului social.

Acum, autoritățile vor să schimbe strategia de privatizare, cheltuielile urmând a fi suportate de companiile emitente, care vor folosi sumele rezultate din vânzare.

”Se intenționează promovarea și derularea de către companii a câte unei IPO prin emiterea de acțiuni suplimentare reprezentând 20 – 25 % din capitalul social al fiecărei companii. În cazul derulării IPO, sumele ce vor fi încasate aparțin companiei emitente și vor fi folosite de către aceasta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în textul de motivare.

Aeroportul Henri Coandă este considerat unul dintre cele mai valoroase active ale statului român, înregistrând una dintre cele mai mari creșteri ale traficului din Europa la categoria sa.

În acest an, traficul de pasageri de pe aeroportul Otopeni va ajunge la circa  11 milioane de pasageri pe an, în creștere cu 18% față de anul trecut, când au existat 9,3 milioane pasageri.

VIDEO Amazon realizează prima livrare folosind o dronă CITEȘTE ȘI VIDEO Amazon realizează prima livrare folosind o dronă

Traficul înregistrat în acest an marchează intrarea aeroportului Otopeni într-o nouă categorie, de 10-25 milioane de pasageri pe an, din categoria actuală, de 5-10 milioane de pasageri.

Avansul se datorează creșterii economice, a nivelului de trai și a avansului segmentului liniilor aeriene low-cost, acestea din urmă începând să ofere, la prețuri scăzute, servicii asemănătoare cu cele ale liniilor aeriene tradiționale.

Ministerul Transporturilor a estimat pentru acest an realizarea unor venituri de 174,1 milioane lei (38,5 milioane euro) din dividendele încasate de la companiile din subordine, cu 45% mai mult decât în 2015, sumă care va fi transferată către bugetul statului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
aeroporturi
bursa