Noua politică a Rezervei Federale a SUA de toleranță față de inflație va fi o frână pentru dolar timp de ani de zile, punând în dificultate alte bănci centrale

Noua politică a Rezervei Federale a SUA de toleranță față de inflație va fi o frână pentru dolar timp de ani de zile, punând în dificultate alte bănci centrale
scris 8 sep 2020

Noua politică a Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de toleranță față de aprecierea inflației va fi o frână pentru dolar timp de ani de zile, ridicând semne de întrebare privind rolul băncilor centrale și provocând în același timp probleme pentru instituțiile de profil de la Frankfurt și până la Tokyo, transmite Reuters.

Noua politică a Fed, anunțată pe 27 august, are rolul să stimuleze economia americană printr-un nivel mai ridicat al inflației. Acest lucru arată că majorările de dobânzi vor avea loc mai târziu, iar piața muncii va putea să se dezvolte mai mult, spre beneficiul familiilor cu venituri scăzute, scrie News.ro.

Samsung își va păstra poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Viitorul este sumbru pentru Huawei CITEȘTE ȘI Samsung își va păstra poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Viitorul este sumbru pentru Huawei

Această politică dă însă dureri de cap reprezentanților altor bănci centrale.

O astfel de interpretare a mandatului Fed ar putea fi considerată o implicare în politica socială, un precedent major pentru alte bănci centrale care își analizează rolul după ani de zile de măsuri neconvenționale care influențează deja distribuirea veniturilor.

Un motiv de îngrijorare imediat este slăbiciunea dolarului, care afectează exportatorii din Europa și până în Asia. Acest subiect va fi una dintre temele de discuție ale ședinței de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de joi, pentru că un euro puternic face mai dificil ca țările exportatoare din zona euro să iasă din cea mai gravă recesiune din istoria recentă.

State precum Germania și Franța, sau Japonia, generează în mod tradițional creștere economică prin intermediul exporturilor, care sunt afectate atunci când monedele lor se apreciază. Exporturile acestor țări sunt deja afectate de războaiele comerciale dintre Statatele Unite și unii dintre principalii lor parteneri comerciali.

De la jumătatea lunii martie, dolarul s-a depreciat deja cu peste 10% față de un coș de valute, la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, fapt care l-a determinat pe economistul ef al BCE, Philip Lane, să avertizeze săptămâna trecută că nivelul cursului valutar contează, chiar dacă BCE nu are o țintă pentru acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
inflatie