Oficiali BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare

Oficiali BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Doi oficiali cheie ai Băncii Centrale Europene (BCE) au susținut perspectiva unei reduceri a ratei dobânzii de politică monetară, săptămâna viitoare, indicând că este practic o afacere încheiată, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-un discurs de luni, Olli Rehn, membru al consiliului de conducere al BCE și șeful băncii centrale a Finlandei, a subliniat că inflația din zona euro încetinește ”într-un mod susținut”, scrie News.ro.

Profit stabil pentru ING Bank România. Active în creștere cu 14% CITEȘTE ȘI Profit stabil pentru ING Bank România. Active în creștere cu 14%

Inflația din zona euro s-a menținut constantă la 2,4% în aprilie, marcând a șaptea lună consecutiv când aceasta a fost sub 3%, în ciuda unei ușoare reveniri în decembrie.

Cifrele pentru luna mai vor fi publicate vineri.

”Datorită acestui proces dezinflaționist, inflația converge către ținta noastră de 2% într-un mod susținut și, astfel, este timpul pentru a relaxa politica monetară în iunie și a începe să reducem dobânzile”, a spus Rehn într-un discurs publicat pe site-ul web al băncii centrale finlandeze.

”Acest lucru presupune, evident, că tendința dezinflaționistă va continua și că nu vor mai exista înrăutățiri ale situației geopolitice și ale prețurilor energiei.”

Între timp, economistul șef al BCE, Philip Lane, a declarat într-un interviu pentru Financial Times: ”Cu excepția surprizelor majore, în acest moment există suficient în ceea ce vedem pentru a elimina nivelul superior de restricție”.

Comentariile vin înaintea următoarei reuniuni a băncii centrale, din 6 iunie.

Soldul creditului neguvernamental a crescut CITEȘTE ȘI Soldul creditului neguvernamental a crescut

Piețele indică acum o șansă foarte mare de reducere cu un sfert de punct procentual a ratei principale a dobânzii BCE, de la 4% în prezent.

Comentariile lui Rehn și Lane de luni urmează unei serii de opinii similare din partea altor membri ai BCE.

Acestea indică faptul că Banca Centrală Europeană se va mișca probabil mai devreme decât Rezerva Federală a SUA, care de obicei conduce în deciziile de politică monetară.

”Fed și BCE par să se decupleze, cu o reducere a BCE probabilă în iunie, în timp ce SUA se pregătește pentru un nivel ridicat al dobânzilor pentru mai mult timp”, au spus economiștii Bank of America conduși de Claudio Irigoyen, într-o notă de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi