OTP Bank a înregistrat pierderi în Ungaria și profituri în străinătate, în primul trimestru din acest an. România, singura țară în care nu este înregistrată o creștere semnificativă

OTP Bank a înregistrat pierderi în Ungaria și profituri în străinătate, în primul trimestru din acest an. România, singura țară în care nu este înregistrată o creștere semnificativă
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

OTP Bank a încheiat primul trimestru din acest an fără profit în Ungaria, însă datorită performanței băncilor subsidiare din străinătate a fost posibilă îmbunătățirea rezultatului la nivel de grup, a declarat directorul general adjunct László Bencsik, miercuri, la conferința de presă în care a fost prezentat raportul trimestrial al Grupului OTP, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Putem spune, în mod clar, că băncile subsidiare din străinătate au fost cele care au îmbunătățit rezultatele la nivel de grup”, a spus László Bencsik.

Britanicii vor putea obține credite ipotecare fără avans, pentru prima oară din 2008 CITEȘTE ȘI Britanicii vor putea obține credite ipotecare fără avans, pentru prima oară din 2008

Directorul general adjunct a adăugat că, în conformitate cu așteptările conducerii, prin noile achiziții, prin creșterea continuă organică, prin profilul stabil al riscurilor și dinamica de costuri determinată de inflația ridicată, în 2023 randamentul consolidat ajustat al capitalurilor proprii se va putea apropia de valoarea de anul trecut, portofoliul de credite înregistrând o creștere de sub 5%.

Primul trimestru prezintă o imagine mixtă, a spus Bencsik. Grupul a obținut un profit net de 195 miliarde de forinți, cu 69% mai mare, “aceasta fiind jumătatea plină a paharului”, a explicat directorul general adjunct. Impozitul bancar și impozitul pe profit suplimentar au ajuns, împreună, la 88,1 miliarde de forinți, ceea ce a fost neutralizat de un singur element: efectul achizițiilor de 84,9 miliarde de forinți, scrie News.ro.

“Jumătatea goală a paharului” este că, în primul trimestru, operațiunile din Ungaria au înregistrat – din cauza impozitelor bancare speciale și fără dividendele primite de la băncile subsidiare – o pierdere de 37 de miliarde de forinți, a explicat László Bencsik.

Directorul general adjunct a vorbit și despre faptul că în urma nivelului ridicat al dobânzilor de pe piața internă, solicitările de credit ipotecar au scăzut cu 79%. Este de așteptat ca această tendință să rămână neschimbată atât timp cât actuala rată a dobânzilor va fi menținută. Pe de altă parte, a crescut ușor numărul împrumuturilor pentru nevoi personale, a adăugat reprezentantul OTP.

În primul trimestru, performanța băncilor subsidiare din străinătate s-a îmbunătățit, singura țară în care nu este înregistrată o creștere semnificativă fiind România. Rusia și Ucraina au devenit profitabile, ceea ce este un rezultat frumos, a precizat László Bencsik. Cu excepția Bulgariei și Muntenegrului, portofoliul de credite a stagnat sau s-a redus în toate țările, a mai precizat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
profit