OTP Bank România: Robor-ul ar putea crește la 3,5-3,6% anul viitor și la 4% în 2020

OTP Bank România: Robor-ul ar putea crește la 3,5-3,6% anul viitor și la 4% în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2018

Robor-ul la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar ar putea crește la 3,5%-3,6% anul viitor și la 4% în 2020, a declarat joi analistul macroeconomic al OTP Bank România, Csaba Balint, într-o întâlnire cu presa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR), scrie News.ro.

”Robor-ul a crescut foarte mult din mai multe motive: lichiditatea a dispărut, condițiile externe s-au înrăutățit. De aceea, noi ne așteptăm ca, pe termen scurt, putem să vedem corecții, putem să vedem scăderi. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuiește mai mult, s-ar putea ca Robor-ul la trei luni să scadă chiar și la 3,1%. Deci, pe termen scurt, putem să vedem corecții. Dar așa, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în SUA, la ce se întâmplă în zona euro, trendul general este de creștere. Foarte probabil, nu cu astfel de salturi, cum am văzut până acum, dar trendul general e spre sus”, a declarat Csaba Balint.

El consideră că ciclul de normalizare al Robor-ului nu s-a încheiat încă.

STUDIU Angajații români își plătesc vacanțele cu bani din bugetele de beneficii primite de la angajatori CITEȘTE ȘI STUDIU Angajații români își plătesc vacanțele cu bani din bugetele de beneficii primite de la angajatori

”Cred că acest ciclu de normalizare încă nu s-a încheiat. Dar ne așteptăm ca astfel de salturi nu vor mai avea loc sau sperăm că vor fi mai mici. Depinde foarte mult și de ce se întâmplă în SUA, dacă administrația Trump iese cu alte idei noi, presiunile pe curs vor fi mai semnificative, deci riscurile, incertitudinile sunt multe”, a declarat Csaba Balint, într-o întâlnire cu presa.

Întrebat când s-ar putea stabiliza Robor-ul, acesta a răspuns că pentru 2019 se așteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 3,25%.

”Asta ar însemna ca Robor-ul ar ajunge undeva la 3,5%-3,6%, bineînțeles cu oscilații, cu creșteri, cu scăderi. Și în 2020 încă o creștere mică. În cazul în care inflația se va stabili în jur de 3% și avem o dobândă real pozitivă, în jur de 4% pare plauzibil”, a subliniat Csaba Balint.

El a precizat totodată că majorile mari ale dobânzilor la credite rămân în spate. ”Am plecat de la 0,7% și acum este 3,30%. Creșteri vor mai fi”, punctează el.

Creșterea PIB-ului în România în acest an poate atinge nivelul de 4% și este de așteptat să încetinească ușor în anul 2019, potrivit datelor prezentate joi de OTP Asset Management România.

OTP Asset Management România a publicat joi documentul „Outlook H2 2018”, o analiză ces prezintă un review al evoluției piețelor financiare în prima jumătate a anului 2018 și așteptările companiei pentru cea de a doua jumătate a acestui an.

Principalele idei privind evoluția piețelor financiare prezentate arată perspective de creștere la nivel global, precum și o creștere de 4% a PIB și o inflație de 3,6% până la finalul anului.

”Estimăm că închidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaționali peste nivelurile actuale”, spun oficialii OTP Asset Management România.

Din punct de vedere macroeconomic, la nivel global perspectivele de creștere pe termen scurt sunt încă favorabile, dar în condițiile în care era de politică monetară extrem de slabă s-a sfârșit, iar măsurile suplimentare protecționiste mai agresive își fac apariția, riscurile sunt în creștere.

”Economia Zonei Euro pare să fie în continuare în bună stare, deoarece este de așteptat ca piața muncii să îmbunătățească cererea internă. Politica monetară încă laxă și ritmul sănătos de creștere deschid calea către un alt rezultat favorabil al PIB-ului la nivel european în 2018. Cu toate acestea, creșterea economică se așteaptă să se tempereze mai târziu, pe măsură ce normalizarea politicii monetare se apropie. Este important de subliniat și faptul că perspectiva creșterii ratelor dobânzilor nu este un semn pozitiv, în special pentru țări precum Italia, unde predomină provocările legate de sustenabilitatea datoriei și incertitudinile politice ridicate”, arată raportul.

De asemenea, se așteaptă ca economia României să își revină mai târziu în acest an, deoarece condițiile pieței forței de muncă oferă sprijin pentru consum; dar rezultatele foarte bune ale anului 2017 sunt greu de atins, deoarece condițiile economice externe au devenit mai puțin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puțin probabil să se repete.

”Inflația își poate atinge maximul în jurul nivelului actual și ar putea să se tempereze la 3,6% la sfârșitul acestui an, deoarece efectul de bază al unor măsuri excepționale anterioare va dispărea. În 2019, inflația se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, ușor peste limita de toleranță a BNR, deoarece presiunile provenite de pe piața strânsă a forței de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial prețurile de consum recuperează. Rata de referință este de așteptat să ajungă la 2,75% la sfârșitul anului 2018 și poate crește până la 3,25% în anul 2019”, se mai arată în raport.

Oficialii OTP Asset Management România spun că ținta deficitului de 3% din acest an pare a fi o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare la începutul anului.

”Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, guvernul pare să se angajeze în ținta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecție pentru a menține decalajul în apropierea plafonului de 3%”, adaugă ei.

OTP Asset Management România mai arată în raport că, în România, măsurile pro-inflaționiste luate de guvern, au făcut puțin atractive titlurile de stat românești denominate în lei, acestea înregistrând corecții în prima jumătate a anului.

”Zgomotul politic local, zvonurile legate de înghețarea contribuțiilor pentru Pilonul II de Pensii în semestrul 2 și posibila opționalitate a acestuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă și creșterea inflației peste așteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat românești”, se subliniază în document.

În ceea ce privește România, știrile legate de Pilonul II de Pensii private, la care s-au adăugat evoluțiile piețelor de frontieră, din care România face parte, au determinat corecții importante pentru acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București.

”Războiul comercial și derapajele populiste sunt principala amenințare pentru piețele financiare până la finalul anului 2018”, concluzionează reprezentanții OTP Asset Management România.

Prezentă pe piața locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiții, oferind posibilitatea de a accesa investiții în acțiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return și OTP Euro Premium Return, dar și investiții în titluri de stat și obligațiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO.

În prezent, compania deservește peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiții.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală și de Est, este un furnizor integrat și auto-finanțat de servicii financiare.

OTP Group are aproximativ 15 milioane de clienți în nouă țări, printr-o rețea de aproximativ 1.400 de unități, rețea de ATM-uri și servicii electronice.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
robor