Patria Bank plasează obligațiuni în valoare de peste 8 milioane euro

Patria Bank plasează obligațiuni în valoare de peste 8 milioane euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 oct 2020

Instituție de credit listată la bursă, Patria Bank a închis anticipat o ofertă de obligațiuni denominate în euro subordonate, scadente în anul 2028. Suma atrasă depășește de 2,7 ori ținta minimă, iar dobânda este de 6,50%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După un exercițiu de piață anul trecut când a adus pe bursă obligațiuni în valoare de 5 milioane euro, Patria Bank (PBK) utilizează din nou piața de capital pentru a-și îmbunătăți structura de equity și vinde un număr de peste 16.000 de titluri cu maturitate de 8 ani, peste obiectivul minim inițial de 3,00 milioane euro.

Oferta intermediată de SSIF TradeVille a fost închisă anticipat după doar 3 zile de subscrieri și nivelul dobânzii a fost 6,50%, la maximul coridorului menționat în prospect. Titlurile sunt subordonate, fiind asimilate capitalului de rang 2 conform reglementărilor bancare europene.

Patria Bank prognozează un venit net bancar de 153,4 milioane lei, față de 174,5 milioane lei, cât arătau estimările inițiale. În 2019, Patria Bank a realizat un venit net bancar de 167 milioane lei.

Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate CITEȘTE ȘI Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate

”Estimare revizuită în urma Covid-19 a venitului net bancar pentru 2020 de 153,4 milioane lei. Scădere a cheltuielilor operaționale revizuită la 122,6 milioane lei față de 132,9 milioane lei în bugetul aprobat de AGA. Valoarea revizuită este cu 12% mai redusă față de cea din 2019. Creștere față de 2019 a rezultatului net al exercițiului, revizuită la 6,6 milioane lei, previzionată în condițiile impactului Covid-19 și reprezentând +25% față de valoarea înregistrată în 2019. Impactul asupra costului riscului se va resimți în special în 2021-2022, dar într-o măsură mai redusă față de media sectorului ca urmare a diversificării clienților și expunerea pe segmentele Micro și Agro”, se arată în raportul semestrial.

Soldul creditelor acordate clientelei a fost revizuit în creștere la 1,975 miliarde lei la decembrie 2020 față de 1,852 miliarde lei în bugetul aprobat de AGA, în principal pe fondul programului de amânare a plățtii ratelor la credite – măsura de ajutor pentru clienți în condițiile pandemiei.

”Ne așteptăm ca impactul negativ al Covid-19 înregistrat în trimestrul 1 să se reverseze parțial în trimestrul 2 în ceea ce privește rezultatul net și capitalurile”, arată banca.

FOTO Lenovo lansează primul smartphone de gaming sub brandul Legion CITEȘTE ȘI FOTO Lenovo lansează primul smartphone de gaming sub brandul Legion

De asemenea, activele lichide au fost revizuite în scădere la 1,015 miliarde lei față de 1,237 miliarde lei în BVC aprobat de AGA, și o creștere sold depozite atrase la 2,665 miliarde lei față de 2,891 miliarde lei în BVC aprobat de AGA.

Patria Bank se așteaptă totodată la o creștere a soldului de credite acordate clientelei de la 1,588 miliarde lei la sfârșitul anului 2019 până la 1,975 miliarde lei la sfârșitul anului 2020.

”Estimările pentru anul 2020 au fost revizuite ca urmare a influenței pandemiei Covid-19. Astfel, volumul total de credite noi vândute a fost revizuit la 837,5 milioane lei, față de valoarea de 1,082 miliarde lei inclusă în bugetul aprobat de AGA și valoarea de 840,5 milioane lei înregistrată în 2019”, se menționează în raport.

În ceea ce privește impactul pandemiei asupra activității băncii, banca enumeră: reducerea cererii de creditare cu impact asupra volumului de credite acordate, presiune asupra surselor comerciale, clienții fiind nevoiți să apeleze la economii din cauza reducerii veniturilor, reducerea veniturilor nete operaționale ale băncii ca urmare a diminuării creditării, reducerii volumului tranzacțiilor clienților și evoluției descrescătoare a indexului de dobândă (ROBOR).

Banca eestimează totodată reducerea anticipată a cheltuielilor operaționale prin măsuri de eficientizare procese, renegociere contracte și optimizări (unele costuri în creștere din regulilor impuse de pandemie), precum și o erodare a nivelului fondurilor proprii din cauza reducerii profitabilității și marcării la piață a portofoliului de titluri.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

”Anticipăm un impact financiar negativ moderat și afectarea profitului mai ales din activitatea comercială redusă în lockdown”, arată raportul.

Patria Bank (simbol bursier PBK) este rezultatul fuziunii prin absorbție dintre fosta Banca Comercială Carpatica (ca entitate absorbantă) și fosta Patria Bank (ca entitate absorbită), fuziune ce a avut loc în 2017

Patria Bank este o bancă comercială cu management român, listată la Bursa de Valori București, categoria Premium. Banca se concentrează pe segmentele IMM, microintreprinderi, agricultură și retail. În 2019, baca a raportat un profit net de 5,3 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
obligatiuni
bvb
bursa