Petrolul a urcat marți la maximul ultimelor patru luni

Petrolul a urcat marți la maximul ultimelor patru luni
scris 4 oct 2016

Cotațiile petrolului au urcat marți la maximul ultimelor patru luni, pe fondul optimismul investitorilor în legătură cu acordul încheiat săptămâna trecută de statele membre al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind plafonarea producției pentru susținerea prețurilor.

Pe parcursul ședinței de tranzacționare de marți, petrolul Brent, de referință pe piața globală, a atins un maxim de 51,3 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat din 9 iunie. Referința americană West Texas Intermediate a urcat până la 49,13 dolari, maximul consemnat din 5 iulie.

În jurul orei 18:00, prețul contractelor futures pentru petrolul Brent cu scadența în decembrie era în urcare cu aproape 0,7%, la 51,2 dolari pe baril. Cotațiile petrolului West Texas Intermediate, cu scadența în noiembrie, creșterea cu aproape 0,4%, la 49 de dolari pe baril.

Statele membre ale OPEC au convenit, săptămâna trecută, să reducă producția la 32,5-33 milioane de barili de petrol pe zi, de la nivelul de circa 33,5 milioane de barili pe zi înregistrat în august, acesta fiind primul astfel de acord semnat în ultimii 8 ani. Detaliile acordului nu au fost însă stabilite, urmând să fie anunțate, cel mai probabil, în noiembrie. 

Cotațiile petrolului au urmat o tendință ascendentă de la anunțarea acordului OPEC, pe 28 septembrie, întreruptă de mici fluctuații.

În pofida acordului, producția de petrol a OPEC a fost, în luna septembrie, de 33,6 milioane de barili pe zi, în creștere față de cea din luna august, care a fost revizuită la rândul său, de la 33,2 la 33,53 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
opec
acord