Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor 31 de ani față de dolar

Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor 31 de ani față de dolar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 oct 2016

Lira sterlină a scăzut marți dimineață la minimul ultimilor 31 de ani față de dolarul american, pe fondul îngrijorărilor privind impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra economiei locale, după ce premierul Theresa May a indicat că negocierile pentru Brexit se vor concentra pe reducerea imigrației și suveranitatea statului, în detrimentrul păstrării accesului la piața unică europeană, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Moneda britanică a atins un minim intraday de 1,2764 dolari, cea mai scăzută valoare începând cu 1985, potrivit datelor FactSet. Cotația este sub cea atinsă în zilele de după publicarea rezultatului de la referendumul din 23 iunie, de 1,3114 dolari. Minimul istoric a fost atins în februarie 1985, când moneda britanică a fost cotată la 1,05 unități față de dolar.

În jurul orei 11:15, lira era tranzacționată la 1,2776 dolari, în scădere cu 0,5% față de referința de la închiderea de luni. Față de euro, lira se deprecia cu 0,25%, la 1,1426 unități.

UE va face Brexit \ CITEȘTE ȘI UE va face Brexit "foarte dureros" pentru Marea Britanie, avertizează premierul slovac

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, duminică, că va lansa procedurile formale pentru ieșirea țării din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la finele lunii martie a anului viitor.

May a reiterat că va lua măsuri pentru reducerea imigrației, intenție aspru criticată de Bruxelles și care ar putea conduce la un așa numit Brexit dur pentru Marea Britanie, în condițiile în care liderii UE au declarat că Regatul Unit nu își va putea păstra privilegiile comerciale dacă nu respectă normele comunitare în privința liberei circulații a cetățenilor.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Bloomberg, băncile din Marea Britanie nu vor beneficia de un tratament special în timpul ”negocierilor de divorț” cu UE, informație care amplifică temerile instituțiilor financiare că își vor pierde drepturile de pașaport pentru oferirea serviciilor pe teritoriul Uniunii. Executivul condus de May nu va da prioritate negocierilor care să protejeze sectorul financiar britanic și nici nu va încerca să obțină un acord interimar cu Bruxelles-ul pentru a face tranziția mai ușoară, au spus sursele menționate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit
dolar
minim