A 2-a zi de corecții la BVB. „Cumpărătorii s-au liniștit”, spune un broker

A 2-a zi de corecții la BVB. „Cumpărătorii s-au liniștit”, spune un broker
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2018

După ce abia au testat maximele post-criză săptămâna trecută, indicii principali ai bursei de la București au pierdut jumătate de procent, trași în jos de acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania și ale BRD, care au susținut creșterile, acum au și un recul mai consistent. Marcel Murgoci, de la SSIF Estinvest Focșani, observă o diminuare semnificativă a ordinelor de cumpărare pe acești emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul susținut demarat la începutul acestei luni la Bursa de Valori București a luat o pauză. Deja este a 2-a ședință de tranzacționare cu închidere sub referință. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,46%, însă Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest, caracterizează mișcarea ca pe o simplă corecție, fără a afecta trendul general de creștere. „Nu se întrevede o scădere în momentul de față”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

Într-adevăr, indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,49%, până la nivelul de 8.731,99 puncte, însă, așa cum se observă pe graficul ajustat, cotația s-a oprit pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care susține trendul aproape fără pauză încă din prima parte a lunii februarie. O traiectorie fără corecție care a ridicat la o pantă de înclinație destul de abruptă chiar și mediile mobile exponențiale de viteză, cele de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55). Indicatorul RSI (14) este pentru a 7-a sesiune consecutivă în zona de supracumpărare, ceea ce denotă agresivitatea cumpărărilor.

A 2-a zi de corecții la BVB. „Cumpărătorii s-au liniștit”, spune un broker

Traiectoria este descrisă de Murgoci: creșteri consistente și pe volume. Acum, însă, investitorii au nu s-au mai avântat cu atât mai mult cu cât în piață au ajuns știri cu impact negativ, cum ar fi prognoza de profit la Romgaz Mediaș (SNG) în scădere în baza unor potențiale majorări ale redevențelor și a afectări investițiilor ca urmare a retragerii de către stat a 90% din câștig sub formă de dividende. „Cumpărătorii s-au liniștit. Nu au mai apărut ordine la fel de mari în piață.”

Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă CITEȘTE ȘI Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă

Bursa românească a mers oarecum pe contrasens față de piețele mari. Ieri a fost robustă la deprecierile consistente din Europa, azi a avut o nouă zi negative atunci când tabloul piețelor continentale a fost “verde” pe linie: +0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,74% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,70% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,37% pentru indicele PX de la Praga.

Acțiunile băncilor, vârf de lance pe creșteri, dar și rapid pe trepte în jos

Ceva mai mult de o treime din rulajul de 45,27 milioane lei (9,70 milioane euro) a fost asigurat de transferurile în valoare de 15,22 milioane lei cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV). Cotația s-a corectat cu 1,12%, până la prețul de 2,6500 lei/acțiune, cu 3 pași de cotare peste un nivel de referință tehnic identificat de Murgoci la nivelul de 2,6200 lei/acțiune în funcție de reperele de tranzacționare anterioare.

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a pierdut 1,04%, până la prețul de 15,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,56 milioane lei. Declinul pe titlurile bancare, spune brokerul de la Estinvest, a fost cauzat de faptul că anterior și creșterea acestora a fost destul de puternică într-o perioadă extrem de scurtă. „Motorul creșterilor s-a oprit. Ordinele unor investitori nu au mai fost cu asemenea ardoare, astfel încât să se cumpere direct de la vânzători. S-au liniștit lucrurile.”

Acțiunile Fondul Proprietatea au rezistat bine după oferta publică de răscumpărare

În divergență față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,35%, până la nivelul de 41.696,39 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat, pe tranzacții de 10,00 milioane lei, 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, cotația de închidere fiind de 0,9370 lei/acțiune, cu 0,11% peste referință, și cu 2 pași de cotare peste prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulate de emitent luna trecută pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii.

Murgoci de la Estinvest punctează că după operațiunea de piață nu am mai asistat la o scădere a cotației, așa cum s-a întâmplat după alte răscumpărări. „Anul acesta lucrurile s-au inversat”, spune, iar explicația brokerului este că în sprijinul acțiunii FP a venit perspectiva distribuirii dividendului de 0,0678 lei/acțiune. „Deși sunt informații clare că Hidroelectrica nu va mai fi listată în acest an, aceasta nu are impact asupra investitorilor.”

Evoluții divergente pe segmentul energetic de la bursă

Într-o zi în care la Londra, prețul petrolului Brent s-a întors în zona maximelor ultimelor 4 săptămâni, peste reperul de 67,50 dolari/baril, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au crescut cu 0,49%, până la prețul de 0,3105 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,68 milioane lei lei.

Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,31%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz, și-a diminuat cu 1,08% capitalizarea bursieră, cotația închizând la nivelul de 36,75 lei/acțiune o sesiune în care au însumat transferuri de 3,04 milioane lei.

În ansamblu a fost o zi cu închideri divergente pentru acțiunile de pe acest segment. Astfel, titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 0,72%, până la prețul de 415,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,22 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 1,02%, până la prețul de 24,75 lei/ac’iune, pe fondul unor schimburi de 24,75 lei/acțiune.

O analiză a SSIF TradeVille publicată săptămâna trecută menționa acest aspect al tranzacționării disparate a emitenților de pe sectorul de energie și utilități de la BVB atât prin prisma adecvării prețurilor la indicatorii de evaluare fundamentală, cât și din evoluția în piață a respectivelor acțiuni.

A 2-a zi de corecții la BVB. „Cumpărătorii s-au liniștit”, spune un broker

Pe piața deal s-a realizat o singură tranzacție specială cu 495.000 de acțiuni Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), la prețul de 0,4500 lei/acțiune, cu 8,16% sub referință, ceea ce a ridicat valoarea acestuia la aproape 223.000 de lei. Recent Ionica Mirela Pavel, din familia care controlează compania Pharmnet București, a realizat achiziții de pachete de acțiuni ale distribuitorului de medicamente și și-a majorat participația, de la 16,48%, la aproape 23,59% conform datelor aggregate de Profit.ro în baza raportărilor către bursa ale intermediarului tranzacțiilor, IFB Finwest.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania
brd