Bursa reia creșterea și atinge noi maxime ale anului. Elanul este imprimat de creșterile acțiunilor bancare

Bursa reia creșterea și atinge noi maxime ale anului. Elanul este imprimat de creșterile acțiunilor bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 mar 2018

Într-o sesiune în care cele mai mari schimburi le-am consemnat pe acțiunile Băncii Transilvania și ale BRD Groupe Societe Generale, care au avut și o amplitudine mai mare a aprecierilor, indicele titlurilor blue-chip a urcat cu 1%, pe un nou maxim local.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească păstrează suflu și escaladează noi maxime. În sesiunea de tranzacționare de astăzi a fost susținere la cumpărare, reflectat de rulajul de 39,88 milioane lei (8,55 milioane euro). Motorul creșterilor a fost reprezentat de acțiunile bancare, care au imprimat o accelerare a impulsului din ședințele precedente.

Indicele BET Plus a avansat cu 0,99%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,00%, până la nivelul de 8.687,83 de puncte, reper cu 12,04% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 7.753,74 de puncte și cu doar 0,93% sub maximul post-criză de 8.769,41 de puncte, înregistrat pe 31 mai 2017.

SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016 CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016

Din punct de vedere tehnic, indicele arată robustețe, iar mișcarea susținută, cu o evoluție pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care definește tendința pe termen scurt și cu oscilatorul Real Strength Index în configurația sa clasică de 14 perioade intrând în zona de supracumpărare. „Evantaiul” perfect în care mediile mobile mai scurte sunt deasupra celor mai lungi arată coerența trendului ascendent.

Bursa reia creșterea și atinge noi maxime ale anului. Elanul este imprimat de creșterile acțiunilor bancare

Piața românească a supraperformat burselor mature. În Europa, aprecierile au fost mai mici de 1%, iar la nivelul regiunii noastre, indicii au fost și în scădere: +0,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, +39% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,12% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 18,84 milioane lei pe acțiunile bancare

La București, piața a fost trasă în sus de acțiunile bancare într-un răstimp în care piața de credit este dominată de știrea publicată în premieră de Profit.ro potrivit căreia Banca Națională a României a „trântit” operațiunea de preluare a Băncii Românești de către OTP Bank.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 2,76%, până la prețul de 2,6050 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 15,84 milioane lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,31 miliarde lei (2,42 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 1,90%, până la prețul de 15,02 lei/acțiune, pe transferuri de 3,00 milioane lei.

Amplitudine mai mică a aprecierilor pe segmentul energetic și cel al fondurilor închise de investiții

Al 2-lea rulaj al zilei, de 9,34 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat pe nivelul de preț de 0,9350 lei/acțiune al sesiunii anterioare și care este identic și cu prețul ofertei publice de răscumpărare derulată luna trecută de emitent pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni, operațiune de piață în valoare de 610,39 milioane lei (131,12 milioane euro). Indicele financiar BET-FI, în structura căruia titlurile Fondului dețin ponderea, a închis cu 0,13% peste referință, la nivelul de 41.671,33 de puncte.

Și segmentul energetic de la bursă a subperformat pieței, cu un avans de 0,35% al indicelui sectorial BET-NG. Cel mai lichid emitent de la acest capitol, Romgaz Mediaș (SNG), a adunat schimburi de 2,05 milioane lei. Titlurile producătorului de gaze naturale au crescut cu 0,67%, până la nou maxim de la listare, de 37,30 lei/acțiune. Este un elan susținut de rezultatele financiare anuale preliminare potrivit cărora profitul net s-a majorat în 2017 cu 82,35%, la 1,87 miliarde lei.

Tranzacții cu 3% din acțiunile Farmaceutica Remedia Deva

Tranzacții de 1,53 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au avut o revenire de 0,66%, până la prețul de 30,70 lei/acțiune, după un picaj de peste 30% înregistrat de la publicarea raportării anuale preliminare. Conform acesteia, compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, a obținut în 2017 un profit net de 31,43 milioane lei, cu 35,5% mai mic decât cel de 48,73 milioane lei.

Pe piața deal am consemnat tranzacții special doar pe titlurile Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) cu un pachete însumând 3,30 milioane acțiuni, echivalentul a 3,11% din capitalul social al distribuitorului de medicamente. Efectuate la prețul de 0,4500 lei/acțiune, schimburile s-au ridicat la 1,48 milioane lei.

Tot în piața deal s-au mai realizat la începutul acestei săptămâni tranzacții prin care Ionica Mirela Pavel, din familia care controlează compania Pharmnet București, și-a majorat deținerea la Farmaceutica Remedia. Potrivit ultimei raportări, aceasta și-a majorat participația la 20,48% din acțiunile companiei, vânzător fiind Tarus Media, companie a omului de afacer  Valentin-Norbert Țăruș, care este acționarul majoritar al Remedia. La prețul tranzacției, capitalizarea bursieră a Farmaceutica Remedia este de 47,74 milioane lei (10,24 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise
bvb
romgaz
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
farmaceutica remedia