Acționarul majoritar Ministerul Sănătății s-a mulțumit cu dividende de numai 1 milion de lei de la Antibiotice Iași

Acționarul majoritar Ministerul Sănătății s-a mulțumit cu dividende de numai 1 milion de lei de la Antibiotice Iași

Sursa foto: Andrey Popov / dreamstime.com

scris 22 apr 2021

AGA de la Antibiotice a aprobat un dividend cu randament mai mic decât dobânzile bancare.

Adunarea Generală a Acționarilor anuală de la Antibiotice Iași (ATB) a aprobat cu 73,47% din voturile exprimate, deci inclusiv ale Ministerului Sănătății, care este acționar majoritar, propunerea board-ului de repartizare a câștigului net din anul precedent. Conform acesteia, din profitul de repartizat de 26,39 milioane lei, 91,58% va merge către capitolul „alte rezerve” și numai 2,20 milioane lei vor fi distribuite sub formă de dividende.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Suma de 1,17 milioane lei ar urma să plece către Ministerul Sănătății, care la sfârșitul anului trecut avea o participație de 53,02% din titluri, iar alte 1,04 milioane lei vor intra în portofoliile investitorilor de pe bursă. Dividendul brut este de 0,00330631 lei/acțiune care conferă acționarilor, raportat la ultimul preț de piață, de 0,5220 lei/acțiune, un randament net de doar 0,60%.

Șantierul Naval Orșova distribuie dividende cu randament de 20% CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova distribuie dividende cu randament de 20%

Cu atât mai supărător este pentru investitorii mici care au prinsă această acțiune doar parte într-un portofoliu mai larg. Spre exemplu, la o deținere de 3.000 de acțiuni, echivalentul a cu puțin peste 1.500 de lei, încasarea de 10 lei ar fi înjumătățită de taxa de 5 lei percepută de broker și Depozitarul Central pentru serviciul de virare direct în portofoliu.

Sunt și bani care vin târziu. Data plății este 20 septembrie. Pentru investitorii care au cumpărat acțiuni Antibiotice anul trecut, mizând că această societate vinde medicamente antiinfecțioase într-un an de pandemie, este o contraperformanță, acțiunile emitentului subperformând indicelui BET, care s-a reîntors în zona maximelor istorice. În ziua de 24 iulie 2007, când indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești atingea precedentul top, titlurile Antibiotice închideau la prețul de 2,1500 lei/acțiune, cotație de peste 4 ori mai ridicată decât cea de ieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
antibiotice
ministerul sanatatii
bvb
bursa
dividende