Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești

Sursa foto - dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mar 2021

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de aproape 1,3 trilioane de dolari, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești, concomitent cu reducerea expunerii pe acțiunile companiilor listate la București, indică date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Înainte de a fi prezentată aici, informația fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondul Global de Pensii Guvernamentale, numele oficial al fondului creat în 1996 pentru administrarea surplusului de bani rezultat din activitățile petroliere ale Norvegiei, deținea obligațiuni guvernamentale românești în valoare de 68,37 milioane de dolari la finele anului 2019. Portofoliul a fost vândut însă în întregime.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Vânzările pe emisiunile Ministerului Finanțelor Publice au fost realizate într-un an 2020 în care, cu excepția unui moment de explozie de dobânzi, în martie, la șocul coronavirus, tendința a fost de apreciere a titlurilor. Ieșirea s-a realizat pe fondul unei tendințe coerente de reducere a randamentelor și într-o piață lichidă în care statul a găsit cerere ieșind inclusiv la 2 exerciții majore, pentru a vinde astfel de instrumente către populație. Dinamica randamentelor titlurilor de stat cu scadența la 10 ani surprinde etapa favorabilă parcursă de piață în ultimul an.

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești

Nu este exclus ca fondul suveran al Norvegiei să fi eliminat din portofoliu expunerea pe titlurile de stat românești în anticiparea unui climat de majorare a dobânziilor atât în România, dar și pe piețele financiare internaționale, unde chiar finalul lunii trecute a adus un val de vânzări pe bonduri, însă motivațiile acestei ieșiri pot fi multiple.

GRAFIC Bitcoin scade puternic și se îndreaptă spre cel mai pronunțat declin săptămânal din ultimul an CITEȘTE ȘI GRAFIC Bitcoin scade puternic și se îndreaptă spre cel mai pronunțat declin săptămânal din ultimul an

Datele analizate de Profit.ro mai relevă că, simultan, valoarea investițiilor Fondului în acțiunile companiilor tranzacționate la BVB a fost redusă cu aproximativ 1,75 milioane de dolari în 2020, de la 94,26 milioane de dolari la 92,52 milioane de dolari.

Fondul norvegian avea acțiuni la 9 bănci și companii listate la BVB în decembrie 2020, structura portofoliului rămânând neschimbată față de 2019.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Fondul norvegian și-a majorat participațiile la Sphera Franchise Group, Digi Communications, Globalworth Real Estate și OMV Petrom, a păstrat nemodificate deținerile la Compa Sibiu și Electrica, dar și-a redus investițiile la Banca Transilvania, BRD-Societe Generale și MedLife.

In funcție de valoare, cea mai importantă investiție era, la finele anului trecut, participația de 1,09% din acțiunile BRD-Societe Generale, evaluată la 28,34 milioane de dolari. Fondul și-a redus deținerea la BRD de la 1,49% în decembrie 2019.

Florea Grup – 25 de ani. Pasiunea ne-a adus aici CITEȘTE ȘI Florea Grup – 25 de ani. Pasiunea ne-a adus aici

La nivel global, fondul norvegian deținea acțiuni la peste 9.100 de companii din 69 de țări, reprezentând circa 73% din tot portofoliul de investiții.

În funcție de cotațiile de luni, valoarea de piață a fondului se ridică la 10.913 miliarde de coroane norvegiene (1.273 miliarde de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul norvegiei
fondul suveran norvegian
obligatiuni romanesti
investitii companii romania