Acțiunea Transgaz, pe primul loc în topul rulajelor la BVB

Acțiunea Transgaz, pe primul loc în topul rulajelor la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 dec 2015

Într-o sesiune bursieră în care niciun emitent nu s-a distins printr-o evoluție deosebită ca volume sau oscilații de preț, titlurile transportatorului de gaze Transgaz au fost cele mai tranzacționate, valoarea schimburilor pe acest emitent ridicându-se la 3,72 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință de tranzacționare marcată preponderent de scăderi, pe un rulaj total al pieței de acțiuni de 21,04 milioane lei. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, s-a depreciat cu 0,48%, până la nivelul de 7.035,95 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,41%.

Spre deosebire de sesiunile precedente în care activitatea de tranzacționare era debalansată către unul sau doi emitenți care acaparau chiar și jumătate din valoarea transferurilor, acum distribuția a fost ceva mai diversificată. Acesta este și contextul în care, cu schimburi însumând 3,72 milioane lei, acțiunile Transgaz Mediaș (TGN) au reușit să urce pe primul loc în topul rulajelor, într-o zi în care s-au depreciat cu 0,36%, până la prețul de 279,00 lei/acțiune.

Ședință divergentă pentru titlurile financiare

De altfel, din primele 10 cele mai tranzacționate titluri, numai două au avut închideri peste nivelurile de referință ale sesiunii precedente. Astfel, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au avansat cu 1,12%, până la prețul de 1,624 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,11 milioane lei, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) au câștigat 0,59%, până la nivelul de 1,70 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin 584.000 lei.

Acesta este contextul în care indicele financiar BET-FI a fost singurul care a închis "pe verde", cu 0,21% față de sesiunea precedentă, până la nivelul de 30.329,33 puncte. Aflate tot în componența acestui indice, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,12% până la prețul de 0,819 lei/acțiune, pe al doilea rulaj al pieței, de 2,77 milioane lei.

Titlurile bancare sunt sub șocul legii "dării în plată", iar acțiunile OMV Petrom sunt la minimul ultimilor 4 ani

Titlurile bancare lichide au avut un declin de 0,42% la Banca Transilvania (TLV) și unul de 0,50% la BRD Groupe Societe Generale (BRD), pe tranzacții de 2,65 milioane lei și, respectiv, 1,78 milioane lei. Acestea evoluează încă semnificativ sub reperele din momentul votării în Parlament a așa-numitei legi a "dării în plată", care permite stingerea datoriilor prin predarea către creditor a cheilor imobilului ipotecat (-8% în cazul Băncii Transilvania).

Prin contrast, titlurile Bănci Comerciale Carpatica (BCC), având propria lor poveste în preluarea pachetului majoritar de către fondul american J.C. Flowers, s-au apreciat cu 4,31%, până la prețul de 0,121 lei/acțiune.

Dacă ieri au fost cele mai tranzacționate titluri, astăzi cele emise de OMV Petrom (SNP) abia au însumat tranzacții cu puțin sub 820.000 de lei. Tendința de scădere s-a păstrat, declinul de 0,99% ducând titlurile celei mai mari companii românești pe palierul de 0,3000 lei/acțiune, în zona minimului ultimilor 4 ani.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
banci
banca transilvania
omv petrom
darea in plata
brd
carpatica
fondul proprietatea
bvb