Acțiunile Băncii Transilvania scad pe tranzacții de peste 4 milioane de euro

Acțiunile Băncii Transilvania scad pe tranzacții de peste 4 milioane de euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 ian 2017

Cel mai tranzacționat emitent de la BVB a fost Banca Transilvania, cu schimburi însumând 18,98 milioane lei, într-o zi în care cotația a scăzut cu 2,58%, până în zona minimelor ultimelor 6 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la creștere, la stagnare și înapoi, pe fondul unei încercări a răbdării investitorilor către vânzări agresive. Aceasta este traiectoria Bursei de Valori București din primele zile de tranzacționare ale anului 2017. Indicele reprezentativ BET a coborât astăzi cu 0,83%, până la nivelul de 7.178,33 puncte, o dinamică similară având-o și indicele compozit BET într-o zi cu volume foarte bune, echivalentul a 64,65 milioane lei (14,39 milioane euro).

Este un declin care a venit pe fondul unei zile de un „roșu” moderat pe piețele europene. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționare titluri, s-a depreciat cu 0,64%, potrivit Bloomberg. Cu o liră slabă, indicele FTSE100 de la Londra a făcut o notă distinctă închizând cu 0,03% peste referință, însă ceilalți 2 indici majori au suferit un recul important: +0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris și -1,07% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia s-a corectat cu 0,38%, indicele BUX de la Budapesta a alunecat cu numai 0,02% sub închiderea sesiunii precedente, în timp ce indicele PX de la Praga a câștigat 0,10%.

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Tendința negativă a fost imprimată de emitentul cu cele mai mari tranzacții. Banca Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,58%, până la prețul de 2,27 lei/acțiune, un minim al ultimelor 5 luni și jumătate, pe transferuri de 18,98 milioane lei. Pe același emitent, s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, de 6,30 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a scăzut, de asemenea, cu 1,73%, până la prețul de 11,34 lei/acțiune, declinul fiind de 4,54% față de ultima valoare de tranzacționare, de 11,88 lei/acțiune, a anului trecut. Deprecierea de azi a titlurile BRD a venit pe fondul unor transferuri mici, de aproximativ 292.000 de lei.

În piață există o rezervă a investitorilor față de faptul că băncile vor reuși să replice și în acest an o profitabilitate comparabilă cu cea din 2015 și 2016. Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, a declarat pentru Profit.ro că în 2017 sunt de evitat societățile care își vor bugeta afaceri și profituri mai mici față de exercițiile financiare precedente.

Tandemul Fondul Proprietatea-OMV Petrom, recuplare grea

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri în valoare de 14,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au avut o evoluție contrară pieței, respectiv o apreciere de 1,46%, până la prețul de 0,8350 lei/acțiune. Este o evoluție singulară, pentru că titlurile SIF au înregistrat scăderi de peste 2%, ceea ce a atras  în jos indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 30.466,38 puncte, cu 0,90% sub referință.

Fondul Proprietatea a avut de înglobat mai mult în preț din aprecierea de aproximativ 25% din ultimele 2 luni a titlurilor OMV Petrom (SNP), în condițiile în care Fondul încă păstrează o deținere de 12,57% la cea mai importantă companie petrolieră românească.

Titlurile OMV Petrom s-au corectat astăzi cu 1,22%, până la prețul de 0,2840 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,54 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și un transfer special pe piața deal cu un număr de 19,72 milioane de acțiuni, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 5,62 milioane lei.

Vânzarea simultană pe titlurile bancare și pe cele ale OMV Petrom și pachetele mari schimbate trădează prezența instituționalilor. Urma lor este lăsată și de evoluția intraday a indicelui BET. Cotația coborând ușor și constant, așa cum se vede pe graficul atașat, arată vânzări ordonate care sunt apanajul fondurilor de investiții.

Acțiunile Băncii Transilvania scad pe tranzacții de peste 4 milioane de euro

Pe segmentul energetic, nu titlurile OMV Petrom au fost cele mai tranzacționate, ci cele ale producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG) care au concentrat schimburi de 4,78 milioane lei. Cotația a coborât cu 0,98%, până la prețul de 25,25 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a pierdut 0,94%.

Pe același segment, titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 0,34%, până la prețul de 296,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei. Un transfer de tip deal de o valoare încă și mai ridicată, de 1,48 milioane lei, am consemnat pe titlurile Transelectrica (TEL).

Ilichidele devenite lichide în aceste zile

Titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) își continuă prăbușirea. Astăzi au căzut cu 7,89%, până la prețul de 6,30 lei/acțiune, ceea ce cumulează pierderea față de ultima zi de tranzacționare a anului trecut la 25%. Scăderile abrupte s-au precipitat în contextul în care firma și-a anunțat intenția de a realiza o emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane euro, valoare de peste 15 ori mai mare decât actuala capitalizare bursieră a societății de 59,13 milioane lei (13,16 milioane euro).

Pe titlurile Șantierului Naval Orșova (SNO) am consemnat tranzacții de 1,39 milioane lei, cele mai mari din ultimii peste 2 ani, prețul de închidere de 2,8900 lei/acțiune situând capitalizarea bursieră a companiei la 33,01 milioane lei (7,34 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
romgaz
brd
banca transilvania
bursa
bvb
omv petrom
romcab