Acțiunile Facebook au înregistrat luni cel mai amplu declin din 2014, sub presiunea cazului legat de Cambridge Analytica

Acțiunile Facebook au înregistrat luni cel mai amplu declin din 2014, sub presiunea cazului legat de Cambridge Analytica
scris 20 mar 2018

Acțiunile Facebook au închis sesiunea bursieră de luni cu un declin de 6,8%, cel mai amplu din martie 2014, sub presiunea oficialilor americani și europeni care au solicitat companiei răspunsuri la informațiile că firma de consultanță politică Cambridge Analytica, care l-a sprijinit pe Donald Trump în campania electorală, a folosit datele a milioane de utilizatori ai rețelei sociale fără consimțământul acestora.

Titlurle companiei s-au corectat cu până la 8,1% pe parcursul ședinței de tranzacționare, cea mai mare scădere procentuală începând cu iulie 2012, înainte să recupereze ușor în a doua parte a zilei.

Facebook a anunțat luni că a angajat firma de audit Stroz Friedberg, specializată în industria tehnologiei, să efectueze un audit al sistemelor Cambridge Analytica, în urma folosirii neautorizate a datelor aparținând unor aproximativ 50 de milioane de utilizatori ai Facebook, scrie News.ro.

Vineri, Facebook a anunțat că un profesor a utilizat sistemul de logare al Facebook pentru înscrierea oamenilor într-o aplicație destinată sondării personalității, în scopuri academice. Pentru a participa la sondaj, 270.000 de oameni au permis aplicației respective să le acceseze datele personale ale lor și ale prietenilor lor, prin intermediul Facebook, fiind expusă o rețea de 50 de milioane de persoane, potrivit publicației New York Times. Acest tip de acces era permis de Facebook la momentul respectiv. Ulterior, profesorul a încălcat termenii Facebook, transmițând datele firmei Cambridge Analytica, potrivit Bloomberg.

Politicieni americani și europeni cer directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, să explice parlamentarilor cum Cambridge Analytica, firma de consultanță care l-a ajutat pe Trump să câștige alegerile prezidențiale americane, a putut să obțină informațiile personale ale utilizatorilor.

Facebook a răspuns deja întrebărilor legate de felul în care platforma sa de socializare a fost utilizată de propagandiști ruși înainte de alegerile din 2016, dar Zuckerberg nu s-a prezentat la discuțiile cu liderii guvernamentali.

VIDEO IBM a prezentat cel mai mic computer din lume cu dimensiuni de 1 mm x 1 mm CITEȘTE ȘI VIDEO IBM a prezentat cel mai mic computer din lume cu dimensiuni de 1 mm x 1 mm

Senatorii americani Amy Klobuchar, democrată din Minnesota, și John Kennedy, republican din Louisiana, i-au cerut președintelui comisiei juridice că ceară directorilor generali ai marilor companii tehnologice, între care și Twitter și Google, să participe la audieri publice.

Într-o scrisoare adresată luni senatorului Chuck Grassley, republican din Iowa, Klobuchar și Kennedy au afirmat că ”au îngrijorări serioase legate de informațiile recente că datele a milioane de americani au fost folosite în mod incorect pentru a influența alegătorii”.

”Lipsa de supraveghere a modului în care datele sunt stocate și a modului în care publicitatea politică este vândută provoacă îngrijorări legate de integritatea alegerilor americane și a dreptului la confidențialitatea datelor”, au scris senatorii.

O audiere a directorilor generali ai companiilor de tehnologie ar permite comisiei să afle ”ce se face pentru protejarea datelor americanilor și limitarea abuzării platformelor, precum și să analizeze dacă este nevoie de măsuri înainte de alegerile viitoare”.

Facebook a aflat despre încălcarea confidențialității datelor utilizatorilor în 2015, a blocat accesul profesorului respectiv la rețeaua sa de socializare și a cerut Cambridge Analytica să certifice faptul că a șters datele utilizatorilor. Cu toate acestea, Facebook a suspendat vineri Cambridge din  sistemul său, explicând că a aflat că informațiile nu au fost șterse.

Cambridge, înființată inițial de donatorul politic conservator Robert Mercer, a negat sâmbătă că a avut în continuare acces la datele utilizatorilor, afirmând că lucrează cu Facebook pentru găsirea unei soluții.

Facebook a precizat luni că firma Cambridge a acceptat un audit al serverelor și sistemelor sale, pentru a se determina dacă datele au fost păstrate sau nu.

As: Fiscul a respins o ofertă a lui Cristiano Ronaldo de a achita 3,8 milioane de euro din suma reclamată de autoritățile din Spania CITEȘTE ȘI As: Fiscul a respins o ofertă a lui Cristiano Ronaldo de a achita 3,8 milioane de euro din suma reclamată de autoritățile din Spania

Un cercetător care a lucrat cu profesorul la aplicația de sondare este în prezent angajat al Facebook, care cercetează dacă acesta a avut cunoștință despre scurgerea de informații ale utilizatorilor.

Dezmințirile și anchetele interne nu au reușit să calmeze criticile. Damian Collins, parlamentar britanic, a spus duminică faptul că Zuckerberg sau un al membru al conducerii Facebook ar trebui să fie audiat în comisia sa parlamentară, pentru că martorii anteriori au evitat întrebările dificile, creând ”o falsă impresie că politicile Facebook sunt solide și administrate cu eficiență”.

Următoarele câteva săptămâni vor reprezenta o perioadă critică pentru Facebook, în care compania trebuie să asigure utilizatorii și autoritățile de reglementare în privința calității standardelor referitoare la conținut și la securitatea platformei, pentru a evita impunerea unor reguli care pot avea impact asupra afacerilor cu publicitate, consideră Daniel Ives, analist la GBH Insights.

”În următoarele 12-18 luni ar putea avea loc schimbări legate de modelul de afaceri centrat pe publicitate, news feed și conținut”, a scris Ives într-o notă adresată investitorilor.

Între timp, Facebook a încercat să explice că utilizarea necorespunzătoare a datelor nu a depins de companie și nu reprezintă o ”breșă”, definiție care ar obliga-o să alerteze utilizatorii, potrivit legislației americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
cambridge analytica