Acțiunile Hidroelectrica domină clar ringul bursier. Cum a fost receptată în piață știrea privind vânzarea BRD, posibilitate semnalată din vară de Profit.ro

Acțiunile Hidroelectrica domină clar ringul bursier. Cum a fost receptată în piață știrea privind vânzarea BRD, posibilitate semnalată din vară de Profit.ro

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2024

Indicele BET s-a apropiat din nou de maximele istorice pe o piață în care cele mai tranzacționate 3 acțiuni au consemnat aprecieri de peste 1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dincolo de volatilitatea sporită de pe marile burse ale lumii antrenate de ultima decizie de politică monetară a Rezervei Federale Americane, piața de capital românească a avut de consumat propria poveste internă, respectiv înaintarea demersurilor de vânzare a BRD de către proprietarul său francez.

Profit.ro semnala în vară posibilitatea unei astfel de vânzări - VEZI AICI

În contextul în care în piață și-a croit loc știrea că banca americană JP Morgan a fost angajată ca pentru această operațiune, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 2,97%, pe transferuri de 6,34 milioane lei, până la o cotație de închidere de 18,04 lei/acțiune la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 12,57 miliarde lei (2,52 miliarde euro).

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Un raport de analiză al casei de brokeraj Concorde Securities de la Budapesta semnalat de Profit.ro la începutul verii trecute ridica problema vânzării BRD de către Groupe Société Générale și dădea și parametrii de piață comparabili între banca românească și alte institușii de credit din regiune.

Acțiunile Hidroelectrica domină clar ringul bursier. Cum a fost receptată în piață știrea privind vânzarea BRD, posibilitate semnalată din vară de Profit.ro

Acțiunile BRD nu s-au apreciat pe cont propriu. Pe cea mai mare activitate a zilei, de 31,66 milioane lei (13,98 milioane euro), titlurile Hidroelectrica (H2O) au crescut cu 1,84%, până la prețul de 127,10 lei/acțiune. De asemenea, titlurile producătorilor de gaze naturale au avut evoluții pozitive: +1,29%, până la prețul de 0,5875 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au adunat volume echivalente cu 7,49 milioane lei, și +0,39%, până la prețul de 51,40 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), care au întrunit o lichiditate de 3,48 milioane lei.

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Sunt mișcările care au antrenat nu numai un impuls de 1,03% pentru indicele energetic BET-NG, dar au adus în zona „verde”, întreaga piață, așa cum este suprins de aprecierea de 0,70% a indicelui reprezentativ BET care la nivelul de 15.621,43 de puncte apare ca înscris pentru ataxarea maximelor istorice, atinse luna trecută.

Acțiunile Hidroelectrica domină clar ringul bursier. Cum a fost receptată în piață știrea privind vânzarea BRD, posibilitate semnalată din vară de Profit.ro

Sesiunea de la BVB nu a fost favorabilă numai prin prisma dinamicii. Rulajul de 69,54 milioane lei (13,98 milioane euro), a fost și el unul peste medie, susținut inclusiv de o tranzacție specială din piața deal în valoare de 750.000 de lei cu acțiuni Bittnet Systems (BNET).

După închiderea pieței, emitentul a notificat em itenții că subsidiara Dendrio Solutions a semnat cel mai mare contract din istoria grupului, de 66,90 milioane lei, cu un municipiu reședință de județ, pentru prestații având o durată de 2 ani.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

Creșterea de preț a acțiunilor BRD nu a contaminat și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au retras 0,32%, până la prețul de 24,78 milioane lei, pe transfgeruri de 5,56 milioane lei.

Tot pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 57.999,28 de puncte, într-o ședință în care cel mai tranzacționat emitent din structura sa, cu schimburi însumând 1,22 milioane lei, Evergent Investments (EVER) a pierdut 1,67% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,18 lei/acțiune. De câteva zile, de la această categorie, Fondul Proprietatea (FP) nu mai edste pe radarul de prim plan de la BVB și cade frecvent sub reperul unei activități de 1 milion de lei.

DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979 CITEȘTE ȘI DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979

Acesta a mai fost depășit de titlurile Electrica (EL), ce s-au apreciat cu 0,88%, până al prețul de 11,50 lei/acțiune, și de titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), care au staționat la prețul de 1,0350 lei/acțiune.

Pe ultima companie s-a derulat în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii trecute o operațiune de vânzare accelerată în valoare de 96,00 milioane lei prin care omul de afaceri Adrian Dociu și-a redus participația la 25% din titluri, de la 33% din acțiuni. De asemenea, Romcarbon Buzău (ROCE), a notificat investitorii că a vândut jumătate din pachetul de acțiuni deținut la Aquila la prețul de 1,0188 lei/acțiune, obținând suma de 1,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
aquila
romgaz
hidroelectrica