Cât de deschisă este piața AeRO față de investitori

Cât de deschisă este piața AeRO față de investitori
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2024

Indicatorul VEKTOR măsurat pentru companiile din structura indicelui BETAeRO pentru companii cu capitalizare mică este de 5 pe o scală până la 10, fiind tras în jos de companii mutate de pe piața Rasdaq. Totuși, sunt efecte chiar și din numele noi venite pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2021 a fost unul al efervescenței listărilor pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO al companiilor cu capitalizare mică de la Bursa de Valori București. Firmele noi au fost primite cu entuziasm de investitorii de retail, cu închideri în timp-record a plasamentelor private și explozii de preț încă de la debutul în ring al acțiunilor.

Comunitatea de investitori locală, în principal cei din noul val, a privit cu deschidere noile nume, cu atât mai mult cu cât acestea au dorit să facă pasul pe bursă, realitate diferită față de cea a aruncării pe bursă de către de Guvern a multor foste firme de stat în cadrul programului de privatizare în masă al anilor ’90.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Asumarea în piață a fost că aceia care caută finanțare vor să-și croiască un viitor comun prin cooptarea investitorilor de portofoliu pentru o participare pe termen lung și un acces la resursele acestora.

Faptul că multe firme au fost din „economia nouă”, a tehnologiei informațiilor sau a comerțului digital, cu antreprenori tineri, a încurajat plasamentele pe piața AeRO.

Aceasta a trecut, totuși, printr-un șoc în anul 2022, urmare a unor ratări bugetare, a nematerializării unor așteptări nerealiste ale pieței, dar și a robusteții reduse la un cadru potrivnic, cu dobânzi mai ridicate, trend descendent pe bursele mature, conflict în regiune, impas pe diverse segmente ale economiei reale.

ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe în dolari, pentru prima dată anul acesta, cu obligațiuni pe 5 și 10 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe în dolari, pentru prima dată anul acesta, cu obligațiuni pe 5 și 10 ani

Este un șoc din care piața AeRO nu a revenit nici în anul 2023, unul foarte bun pentru companiile cu capitalizare mare din structura indicelui BET. Această piață nereglementată a rămas într-o zonă de ilichiditate, cu multe acțiuni departe de reperele de la listare, cu dezamăgiri în rândul investitorilor individuali, climat de piață „bear” în care nici nu au mai fost condiții pentru exerciții primare.

Indicatorul VEKTOR publicat după criterii adaptate pentru această piață de Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), analizat de Profit.ro, confirmă un declin al interacțiunii cu investitorii. Cele 38 de companii din structura indicelui BETAeRO au un nivel mediu de 5, față de 5,3 în anul precedent.

FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu CITEȘTE ȘI FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu

După înșiruirea de antreprenori cu declarații de dragoste față de investitorii de portofoliu a anului 2021, totuși, nu sunt multe companiile care țin rangul sus.

Nota maximă a fost primită doar de 4 societăți, dintre care una, AROBS Transilvania (AROBS), între timp a promovat la cota pieței reglementate. Celelalte nume de nota 10 sunt 2B Intelligent Soft (BENTO), DN Agrar (DN) al familiei olandeze de Boer și Norofert (NRF), listată în 2020.

AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale CITEȘTE ȘI AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale

Tot în zona unei comunicări bune cu investitorii, la nota 9, sunt alte 5 companii: 2Performant Network (2P), Holde Agri Invest (HOLDE), Simtel Team (SMTL), ROCA Industry (ROC1) și Softbinator Technologies (CODE).

Dintre companiile venite de pe piața Rasdaq – desființată și transferată în AeRO în anul 2015 – doar comerciantul de materiale de construcții SIPEX Company (SPX), cu o notă de 8,5 este într-o zonă a transparenței ridicate față de investitori.

Bittnet Systems are un contract semnificativ pentru Dendrio CITEȘTE ȘI Bittnet Systems are un contract semnificativ pentru Dendrio

De altfel, indicatorul VEKTOR la nivel general este tras în jos exact de așa-numitele „rasdace”. Acestea au 4 din cele 5 note de zero, excepția fiind ADISS din Baia Mare (ADISS), listată în valul anului 2021. Alte 2 note de 1 vin de la astfel de companii, cu Air Claim (CLAIM) având același calificativ dintre numele noi.

Note slabe au și firmele aduse pe bursă de BRK Financial Group (BRK), respectiv 4 pentru Firebyte Games (FRB) și 2,5 pentru Star Residence (REIT).

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă

Din valul nou, note sub cea de trecere mai au MAM Bricolaj (MAM), Chromosome Dynamics (CHRD), Grup Șerban Holding (GSH), Vifrana (BIOW), iHunt Technologies (HUNT) și Bonas Import-Export (BONA).

În zona de mediocritate sunt Connections Consult (CC), Visual Fan (ALW) și Life is Hard (LIH) cu 6,5, precum și Ascendia (ASC) notată cu 5,5.

La un calificativ de 8, mai degrabă bun, se află Agroland (AG), Agroland Agribusiness (AAB), Meta Estate Trust (MET) și Arctic Stream (AST).

A 2-a măsurare de către ARIR a interacțiunii companiilor de pe AeRO cu investitorii găsește piața în ansamblul ei încă deficitară. Începând cu anul 2024, un segment al indicatorului VEKTOR va acoperi și companiile care au listate obligațiuni la cota bursei locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
aero
arir
vektor
dn agrar
arobs transilvania
bento
norofert
holde agri invest