Acțiunile holdingului Steinhoff, al doilea cel mai mare retailer de mobilă din lume, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, se prăbușesc cu peste 60% pe fondul unui scandal contabil. Directorul general, suspectat de fraudă

Acțiunile holdingului Steinhoff, al doilea cel mai mare retailer de mobilă din lume, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, se prăbușesc cu peste 60% pe fondul unui scandal contabil. Directorul general, suspectat de fraudă

Sursa foto: Steinhoff

scris 6 dec 2017

Holdingul german Steinhoff International, al doilea cel mai mare retailer de mobilă din lume, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, a anunțat că directorul general Markus Jooste a demisionat pe fondul unui scandal contabil. Acțiunile grupului s-au prăbușit cu peste 60%.

Steinhoff și-a informat acționarii că au apărut “noi informații cu privire la iregularități contabile, care trebuie investigate“. Grupul a angajat firma de audit PwC pentru a efectua o anchetă independentă.

Șeful grupului, omul de afaceri sud-african Marjus Jooste, a demisionat cu efect imediat și a fost înlocuit cu președintele CA Christo Weise, care va asigura interimatul, arată Steinhoff întrun comunicat.

Bitcoin urcă, în premieră, peste pragul de 12.000 dolari. Capitalizarea criptomonedei a depășit 200 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Bitcoin urcă, în premieră, peste pragul de 12.000 dolari. Capitalizarea criptomonedei a depășit 200 miliarde dolari

Anterior, Steimhoff a respins informațiile din presă potrivit cărora Jooste ar fi fost printre cei vizați de o anchetă a procurorilor întrun dosar deschis în 2015, legat de o presupusă fraudă contabilă. Jooste și alți angajați sunt suspectați că ar fi “umflat” veniturile unor subsidiare în registrele contabile, suma vehiculată în presa germană fiind de ordinul sutelor de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Acțiunile grupului s-au depreciat cu 61,5% în debutul tranzacțiilor de astăzi, de la 3 euro pe unitate la închiderea de marți la 1,15 euro pe unitate, în pofida asigurărilor din partea board-ului că Steinhoff “are un număr de afaceri de calitate profitabile în întreaga lume”. Steinhoff și-a sfătuit acționarii “să exercite prudență” în privința acțiunilor grupului.

De la începutul anului, titlurile Steinhoff s-au devalorizat cu peste 76%.

Fondat în orașul german Werstestede în 1964, Steinhoff și-a mutat sediul în Africa de Sud în 1997, după achiziția retailerului de mobilă GommaGomma, al cărui director financiar era atunci Jooste.

Steinhoff este printre cei mai mari retaileri din lume, având o rețea de peste 12.000 de magazine în mai mult de 30 de țări. Portofoliul holdingului include companii de mobilă, fashion, produse de uz casnic, dar și dealeri auto și acțiuni la compania care deține franciza Hertz, cea mai mare afacere de închiriat mașini la nivel global.

În România, Steinhoff este prezent, printre altele, cu mărcile Kika, fiind proprietarul retailerului austriac de mobilă și decorațiuni, și Pepco, brand polonez sub care sunt comercializate produse cu discount, cu afaceri pe piața românească de peste 335 milioane lei.

Steinhoff deține acțiuni și la compania de investiții imobiliare Atterbury Europe, cu care omul de afaceri Iulian Dascălu s-a asociat în vară pentru dezvoltarea ansamblului de birouri Openville Timișoara

viewscnt
Afla mai multe despre
steinhoff
actiuni
scandal contabil
investigatie
marjus jooste