Acțiunile OMV Petrom, sub forța de gravitație a prețului ofertei publice

Acțiunile OMV Petrom, sub forța de gravitație a prețului ofertei publice
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 oct 2016

Titlurile OMV Petrom au pierdut astăzi 2,17%, până la prețul de 0,225 lei/acțiune, tendința cotației fiind aceea de a se apropia la prețul de 0,21 lei/acțiune în care a fost achiziționat cea mai mare parte a pachetului de 6,42% din titluri vândut de Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicii principali de la Bursa de Valori București au avut astăzi un declin moderat, pe fondul unui rulaj al pieței de acțiuni în media perioadei. Astfel, indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,43%, până la nivelul de 6,868,02 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,38%.

Este un rezultat al tendinței generale a piețelor europene al căror indice Euro Stoxx 50 a scăzut cu 0,54%. Sesiunea europeană a fost „roșie” pe bursele mature: -0,94% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,46% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,73% pentru indicele DAX din Germania. La nivel regional indicele WIG20 de la Varșovia a coborât cu 0,32% sub referință, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și indicele PX de la Praga au avut aprecieri de 0,78% și, respectiv 0,87%.

Mihai Fercală nu se dă bătut la SIF Transilvania CITEȘTE ȘI Mihai Fercală nu se dă bătut la SIF Transilvania

Indicii de la București ar fi fost, poate, mai aproape de tendința regională, însă piața locală a avut propria poveste pentru înscrierea pe o traiectorie descendentă ceva mai accentuată. Titlurile OMV Petrom (SNP), cu procentaje importante în structura indicilor, au scăzut cu 2,17%, până la prețul de 0,2250 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,52 milioane lei.

Este declinul care poate fi văzut și ca o forță de atracție al prețului din oferta publică secundară prin care Fondul Proprietatea a vândut 6,42% din titlurile companiei petroliere. Cum prețul pentru tranșa instituționalilor a fost de 0,21 lei/acțiune, rezultă că la cotația închiderii de astăzi, cei care au intrat la ofertă încă marchează câștiguri de peste 7%. Mai mult decât atât, pentru investitorii mici care au achiziționat titluri cu simbolul SNP în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață la prețul de 0,1995 lei/acțiune, randamentul este de 12,78%.

Tendința de vânzare pentru obținerea unor randamente anualizate de 350-450% pare firească în actualul climat al dobânzilor mici și a randamentelor greu de smuls din piață în condiții de lichiditate acceptabilă. Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, avertiza pentru Profit.ro asupra acestei presiuni la vânzare: „Așteptările clienților sunt de marcare. (...) Toți clienții care au subscris sunt pasibili de a vinde.”

Sesiune de revenire pe titlurile Romgaz Mediaș

Al doilea rulaj al pieței, de 4,51 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) ce au închis la prețul de 23,35 lei/acțiune, într-o revenire de 0,86%. Transferuri de 2,82 milioane lei am consemnat pe titlurile Electrica (EL) care s-au depreciat cu 0,30%, până la cotația de 13,50 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a înregistrat un recul de 0,49%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a închis marginal peste referință, +0,07%, la valoarea de 28.786,41 puncte. Este un avans susținut de o activitate de tranzacționare slabă. Titlurile Fondului Proprietatea abia au adunat schimburi de aproximativ 626.000 de lei, într-o zi în care cotația a suferit un declin de 0,25%, până la prețul de 0,8030 lei/acțiune.

Volume echivalente cu 1,95 milioane lei am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat la prețul de 2,4300 lei/acțiune, în zona maximului ex-dividend, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,86 miliarde lei (1,96 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
bvb
bursa
estinvest focsani
marcel murgoci
romgaz