Fondul Proprietatea vinde 6,4% din acțiunile OMV Petrom la un preț de cu 12% mai mic decât cel la care a privatizat statul

Fondul Proprietatea vinde 6,4% din acțiunile OMV Petrom la un preț de cu 12% mai mic decât cel la care a privatizat statul
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 oct 2016

Prețul ofertei publice de vânzare a acțiunilor OMV Petrom de către Fondul Proprietatea a fost de 0,21 lei/acțiune, reprezentând un discount de 18,91% față de prețul din piața secundară din momentul anunțării ofertei. Valoarea tranzacției se ridică la 760,63 milioane lei (168,80 milioane euro). Tranșa investitorilor mici chiar a obținut un preț de 0,1995 lei/acțiune, cu 16,52% mai mic decât a cumpărat majoritarul OMV de la statul român cu 12 ani în urmă. Aproximativ 91% din titluri au fost vândute pe piața românească și mai puțin de 9% din acțiuni au fost plasate la Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, anticipa pentru Profit.ro că tranzacția se va încheia sub reperul de acum 12 ani al unei privatizări denunțate adesea în opinia publică drept păguboasă pentru statul român.

Bursa a dat ceasul înapoi cu mai bine de 12 ani. Prețul acțiunilor OMV Petrom (SNP) s-a întors sub valorile de privatizare, când emitentul avea în piață percepția de „companie căpușată”. Fondul Proprietatea (FP) vinde un număr de 3,64 miliarde de titluri, reprezentând 6,43% din titlurile societății petroliere, aproape 90% dintre acestea plasate investitorilor instituționali la prețul de 0,2100 lei/acțiune.

Cotația este cu 18,91% mai mică decât cea de 0,2590 lei/acțiune din piața secundară de la Bursa de Valori București din momentul în care Fondul Proprietatea a anunțat că a inițiat vânzarea, și chiar și cu 12,13% sub prețul privatizării de 0,239 lei/acțiune din toamna anului 2004.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

Notabil, cea mai mare parte a plasamentului, 90,07% a fost prin intermediul pieței locale de capital, în timp ce 325,17 milioane titluri, 8,93% din ofertă, au fost intermediate sub formă de certificate de depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra.

Bătaie mare pe tranșele investitorilor de retail

Interesul mare din România s-a văzut prin participarea investitorilor de retail care pe tranșa mică au avut suprasubscrieri consistente. Astfel, investitorii mari de retail vor primi un număr de 30 milioane de acțiuni, însă câte o acțiune la fiecare 1,4 titluri subscrise (indice de alocare 0,7169447428), în timp ce pe tranșa investitorii mici vor primi doar un titlu la fiecare 1,6 cerute (indice de alocare 0,6241930485). Ei au însă beneficiul, dacă au realizat plasamentul în primele zile ale ofertei, unui preț de 0,1995 lei/acțiune pentru cele 364,11 milioane acțiuni OMV Petrom pe care le vor dobândi, caz contrar în care prețul pentru tranșa de retail este de 0,2040 lei/acțiune. Astfel, FP pune în vânzare echivalentul a 72,64 milioane lei la o cotație cu 16,52% mai mică decât prețul privatizării statului.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, anticipa pentru Profit.ro că tranzacția se va încheia sub reperul de acum 12 ani al unei privatizări denunțate adesea în opinia publică drept păguboasă pentru statul român, însă chiar și așteptările sale pentru un preț de 0,233 lei/acțiune au fost depășite.

Care a fost reacția în piață

Anunțul ofertei a animat și tranzacțile în piața secundară de la BVB, unde în prima oră de tranzacționare titlurile OMV Petrom au adunat tranzacții de cu 19,71 milioane titluri, echivalentul a 4,43 milioane lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, reprezentând deja a 2-a valoare de tranzacționare din ultima jumătate de an, după sesiunea bursieră din 15 aprilie.

Cotația s-a apreciat ușor, cu 0,22%, la prețul de 0,2265 lei/acțiune, față de sesiunea de ieri când deja acțiunile cu simbolul SNP au suferit o scădere de 4,24%, probabil, în baza existenței în piață a unor date dinspre procesarea ofertei. Nivelul actual lasă, însă, loc pentru marcarea unui profit de 7,86% pentru investitorii instituționali și este, totodată, 13,53% peste prețul de achiziție aferent primelor zile tranșei investitorilor mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
bursa
bvb
petrol