Alro încearcă să taie din legăturile directe rusești și retrage 3 membri din board. Acțiunile companiei sunt la jumătate față de valorile de la finalul anului trecut. Ce șoc suferă fondatorii Dedeman

Alro încearcă să taie din legăturile directe rusești și retrage 3 membri din board. Acțiunile companiei sunt la jumătate față de valorile de la finalul anului trecut. Ce șoc suferă fondatorii Dedeman
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2022

În contextul sancțiunilor aplicate împotriva Federației Ruse și al valului de confiscări de active ale cetățenilor ruși, 3 membri din partea acționarului majoritar al Alro își dau demisia din Consiliul de Administrație al combinatului de aluminiu. Compania s-a prezentat totdeauna ca fiind una românească.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Lovită de costurile majorate ale energiei care au silit-o recent să închidă temporar capacități de producție, Alro Slatina (ALR) are acum de înfruntat șocul măsurilor luate în Occident împotriva cetățenilor ruși și a activelor acestora. Într-o demers de „decontaminare” a companiei românești față de legături care să o facă eventuală țintă, aceasta operează mutări interne.

Cetățenii ruși Pavel Machitski, Aleksandr Barabanov și Pavel Priymakov și-au dat demisia din Consiliul de Administrație al producătorului de aluminiu, în paralel acționarii fiind convocați pentru data de 8-9 aprile într-o AGA în care să aleagă înlocuitori ai acestora în board.

Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS

Mișcarea vine în contextul unor represalii luate de statele occidentale împotriva cetățenilor ruși cu afaceri și proprietăți în țările din Vest, care au inclus chiar și confiscări. Alro îl are ca acționar majoritar, cu o participație de 54,19% din titluri, pe miliardarul rus Machitski, care recent a schimbat rezidența vehiculului pin care controlează compania în Cipru, din Olanda.

Într-o Adunare Generală a Acționarilor de la Slatina din octombrie 2018, președintele Consiiului de Administrație Marian Năstase spunea către investitorii prezenți că, pentru grup și acționarii majoritari ruși, societatea listată la Bursa de Valori București este compania-vitrină, cea prin care vinde într-o Uniune Europeană cu politici tarifare prohibitive pentru piața aluminiului.

Zentiva România își majorează cu un sfert afacerile în 2021 CITEȘTE ȘI Zentiva România își majorează cu un sfert afacerile în 2021

Mutarea de acum este în același sens, de a prezenta Alro ca o companie românească, cea care înainte de șocul energetic asigura 10% din consumul național. Impactul scumpirilor din energie a lovit direct societatea care a fost nevoită să se replieze pentru a evita pierderi pe care liderul de sindicat Constantin Popescu le estima pentru Profit.ro la aproximativ 500 milioane dolari. Compania a operat, la cumpăna dintre ani, închideri de capacități, iar un plan de business prevede redeschiderea tuturor celor 5 cuve de electroliză doar începând cu anul 2023.

Ajustările operate de compania care pentru anul 2021 a raportat o scădere de aproape 8 ori a profitului net atribuibil acționarilor față de exercițiul financiar anterior, au antrenat un trend descendent la cumpăna dintre ani care se exacerbează în aceste zile pe fondul conflictului armat din Ucraina.

Antibiotice Iași raportează pentru 2021 creșteri ușoare la aproape toate capitolele din bilanț. Salt de profit la T4 CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași raportează pentru 2021 creșteri ușoare la aproape toate capitolele din bilanț. Salt de profit la T4

Titlurile societății se tranzacționau astăzi la jumătatea sesiunii de tranzacționare la în zona de 1,3000 lei/acțiune, cu 60% sub maximul local înregistrat în luna mai a anului trecut. La acest nivel capitalizarea bursieră a companiei se situează la 927,91 milioane lei (187,49 milioane euro).

Acționari cu o participație de 23,22% dobândită în plasament privat în decembrie 2018, la prețul de 3,00 lei/acțiune pentru suma de 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro). Valoarea acestui pachet este în prezent de numai aproximativ 215 milioane lei, mai mic decât șocul negativ afișat în portofoliu, de aproximativ 281 milioane lei.

Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București, unde, în decembrie 2018, și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei.

Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni. 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase