Analiști: Sunt mai mari șansele ca un echipaj să ajungă pe Marte înainte ca dobânzile să revină pe creștere

Analiști: Sunt mai mari șansele ca un echipaj să ajungă pe Marte înainte ca dobânzile să revină pe creștere

Foto: NASA

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2015

Analiștii financiari profită de lansarea celui mai recent film al lui Ridley Scott, "The Martian", pentru a readuce în atenția investitorilor mult discutata temă a creșterii ratelor dobânzilor pe termen lung, scrie CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vedem mai multe șanse ca un echipaj uman să ajungă pe Marte înaintea unei normalizări complete a dobânzilor nominale și reale, în special a celor pentru obligațiunile pe 10 ani", a spus David Bianco, analist al Deutsche Bank.

Potrivit lui Bianco, randamentele pentru obligațiunile pe 10 ani vor rămâne încă mult timp sub 3% pe an. Marți, obligațiunile pe 10 ani se tranzacționau pe bursa de pe Wall Street la un randament de 2,0298%.

"Pentru a putea pregăti terenul în vederea unei reveniri la normal a dobânzilor, ar trebui să observăm o creștere semnificativă de la nivelul actual, însă nu sunt semne că tendința seculară de scădere s-ar fi inversat", spune și Ari Wald, analist al băncii americane de investiții Oppenheimer.

În ceea ce privește ratele de dobândă monetară ale Rezervei Federale (Fed), care se află de circa șapte ani la niveluri apropiate de zero, majoritatea analiștilor estimează că nu sunt prea multe șanse ca acestea să fie majorate în acest an, în pofida declarațiilor președintelui Fed, Janet Yellen, privind o posibilă creștere în ultima parte a anului.

Chiar și în situația în care mult promisa majorare va avea loc în acest an, nu există garanții că operațiunea va duce și la creșterea dobânzilor pentru obligațiunile pe termen lung, notează Bianco.

"Estimăm că dobânzile pentru obligațiunile cu maturități mai mari vor rămâne întrucâtva ancorate de așteptările modeste privind creșterea economiei globale, în timp ce ratele dobânzilor pentru titlurile cu scadențe mai mici ar putea să crească, în funcție de așteptările referitoare la politicile Fed", a spus analistul Deutsche Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
analisti
dobanzi politica monetara
marte
obligatiuni