Aproape două treimi din rulajul de la BVB, asigurat de transferurile pe acțiunile bancare. Miliardarul Singer vinde, FP rezistă în zona maximelor istorice

Aproape două treimi din rulajul de la BVB, asigurat de transferurile pe acțiunile bancare. Miliardarul Singer vinde, FP rezistă în zona maximelor istorice

Sursa foto: Denys Kuvaiev / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2017

La o zi după anunțul achiziției Băncii Românești de către OTP Bank și apariția unor speculații privind o tranzacție prin care Banca Transilvania să preia Bancpost, primele 2 cele mai tranzacționate acțiuni bancare de la cota Bursei de Valori București au adunat transferuri de aproape 3 milioane euro, reprezentând aproape două treimi din activitatea de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce săptămâna precedentă a avut numai ședințe de aprecieri la Bursa de Valori București, în săptămâna încheiată astăzi indicele reprezentativ BET a avut, în oglindă, 5 zile „roșii”. Astăzi, indicele a suferit un recul de 0,20%, până la nivelul de 8.303,03 puncte, cu 0,44% sub valoarea de 8.340,23 puncte de vinerea trecută.

Piața a pierdut astăzi în medie 0,24%, dacă măsurăm prin indicele compozit BET Plus, însă a rezistat bine având în vedere declinul pe linie destul de consistent al burselor europene mature: -0,73% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,00% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,07% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,40% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, piețele au avut o evoluție divergentă: +0,40% pentru indicele WIG20 din Polonia, -0,22% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,65% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

După câteva sesiuni bursiere cu lichiditate puțin sporită, astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost de 20,83 milioane lei (4,57 milioane euro). Au fost, însă, transferuri debalansate către titlurile cu profil financiar, iar cele 2 bănci lichide au însumat schimburi de 13,50 milioane lei, reprezentând 64,81% din totalul tranzacțiilor cu acțiuni.

Este o activitate de tramzacționare impulsionată de știrile de ieri cu privire la mișcările de consolidare din piața bancară. OTP Bank a anunțat că a achiziționat Banca Românească de la grupul elen NBG, într-un deal total în valoare de 650 milioane euro, din care prețul de vânzare este de 100 milioane euro, iar grupul bancar din Ungaria a transmis și că nu are altă achiziție până la finalizarea integrării Băncii Românești și că, în aceste condiții, Banca Transilvania ca favorită pentru achiziția Bancpost.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai tranzacționate astăzi, cu transferuri însumând 8,63 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a corectat cu 0,68%, până la prețul de 2,90 lei/acțiune. Este un preț cu 3,33% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune atins la sfârșitul lunii mai și care conferea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a depreciat cu 0,42%, pe al 2-lea rulaj al zilei de 4,87 milioane lei, până la prețul de 14,06 lei/acțiune.

Miliardarul Singer vinde, FP rezistă în zona maximelor istorice

Pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi de 2,56 milioane lei, s-au aflat tot titluri cu profil financiar, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,34%, până la prețul de 0,8730 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,56 milioane lei.

Chiar dacă acțiunile SIF au avut o zi mai slabă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu un declin de 0,24%, până la nivelul de 33.584,45 puncte, acțiunile FP rezistă în zona maximelor istorice. O performanță remarcabilă având în vedere că are un vânzător constant în Manchester Securities, vehiculul financiar prin care grupul Elliott al magnatului american Paul Singer investește în România. Fondurile „vulturești”, au vândut numai în această vară 148,70 milioane acțiuni, în valoare de 130,24 milioane lei (32,69 milioane dolari).

Ziua a fost mai slabă pentru acțiunile de pe segmentul energetic și de utilități al căror indice sectorial BET-NG a suferit un declin de 0,20%. Cel mai tranzacționat emitent de la această categorie, Romgaz Mediaș (SNG), abia a adunat schimburi de aproximativ 847.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz
brd
otp bank
banca romaneasca