Fondul Proprietatea a dat în judecată directorii și membrii CA ENGIE Romania SA pentru semnarea unor contracte de consultanță nejustificate cu acționarul majoritar

Fondul Proprietatea a dat în judecată directorii și membrii CA ENGIE Romania SA pentru semnarea unor contracte de consultanță nejustificate cu acționarul majoritar
scris luni, 20:25

Fondul Proprietatea, acționar minoritar la ENGIE Romania SA, a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor ENGIE România SA pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, ENGIE SA, în perioada 2011-2015.

Totodată, Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, în calitatea sa de Administrator de Investiții al Fondului Proprietatea S.A., a solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor ENGIE Romania SA, anterior denumită GDF Suez Energy. Ordinea de zi a adunării include solicitarea adresată Consiliului de Administrație al Companiei de a prezenta un raport către acționari cu privire la procedurile aprobate de Consiliu în legătură cu contractele de management și consultanță, considerabile ca valoare, încheiate de Companie cu acționarul majoritar ENGIE SA (fosta GDF SUEZ SA) în perioada 2011-2015. ENGIE SA deține pachetul majoritar de acțiuni la ENGIE Romania SA prin intermediul subsidiarei sale Romania Gas Holding BV.

Membrii consiliului de administrație și directorii împotriva cărora au fost inițiate acțiuni în justiție de către Fondul Proprietatea sunt, potrivit unui comunicat de presă al administratorului Fondului, Eric Joseph Stab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Ștefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens și Simona Claudia Dobre. Aceste contracte au reprezentat, în opinia Fondului, un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor guvernanței corporative.

“Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanță strategică și management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane RON (echivalentul a 2,9 milioane de euro). Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie și proprii directori, care au fost numiți de Adunarea Generală a Acționarilor cu scopul de a lua decizii de management și a acționa în interesul Companiei și al tuturor acționarilor săi și nu în beneficiul acționarului majoritar”, susține, în comunicatul de presă, administratorul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea consideră că încheierea acestor contracte de servicii poate fi considerată, de asemenea, un abuz de putere din partea acționarului majoritar, Romania Gas Holding BV acționând, în opinia sa, în interesul companiei subsidiare ENGIE SA și nu în interesul ENGIE Romania SA și/sau al investitorilor săi. Fondul consideră și că aceste contracte de servicii încheiate de Companie cu ENGIE SA erau inutile, iar prețul plătit de Companie către ENGIE SA pentru serviciile de management și consultanță a fost nejustificat.

“În ultimii 5 ani, au fost numeroase ocazii când Fondul a adus la cunoștința conducerii ENGIE România SA natura abuzivă a acestor contracte. Fondul a solicitat conducerii clarificări suplimentare și, de asemenea, încetarea acestei practici. Suntem încântați să subliniem faptul că, urmare a acțiunilor noastre, contracte precum cele identificate de Fond nu au mai fost încheiate începând cu anul financiar 2016”, se precizează în comunicat.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fondul proprietatea
engie
judecată
tribunal