Aproape două treimi din rulajul de pe bursă, asigurat de acțiunile bancare. Banca Transilvania și BRD domină

Aproape două treimi din rulajul de pe bursă, asigurat de acțiunile bancare. Banca Transilvania și BRD domină

Sursa: Kittipong Jirasukhanont / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2017

Într-o zi cu activitate de tranzacționare modestă la BVB, în prim-plan s-au aflat acțiunile Băncii Transilvania și BRD, care au însumat transferuri de 12,78 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a avut astăzi o sesiune de revenire, antrenată în primul rând de activitatea de tranzacționare pe titlurile bancare. Indicele reprezentativ BET a revenit peste nivelul de 8.000 de puncte, urmare a unui avans de 0,28%, iar indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,30%.

Piața locală a beneficiat de un tablou preponderent pozitiv al burselor europene, unde numai indicele FTSE100 de la Londra s-a corectat cu 0,20%. În rest, au fost aprecieri pe linie: +0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,16% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele PX de la Praga.

Într-un context de incertitudini la BVB, apar și primele plecări din rândul personalului, Un director lasă bursa după 7 ani CITEȘTE ȘI Într-un context de incertitudini la BVB, apar și primele plecări din rândul personalului, Un director lasă bursa după 7 ani

Din rulajul de 19,81 milioane lei (4,33 milioane euro) al pieței de acțiuni de la BVB, aproape 2 treimi au fost asigurate de transferurile în valoare de totală de 12,78 milioane lei pe primele 2 acțiuni bancare. Acestea se află într-o mișcare de revenire tehnică, după ce au fost puternic apăsate de valul de vânzări din ultimele săptămâni, când au subperformat pieței.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,51%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,40 milioane lei. La această cotație, valoarea de piață a instituției de credit se ridică la 10,20 miliarde lei (2,61 miliarde euro). Analistul financiar Călin Rechea caracteriza pentru Profit.ro drept „artificială” capitalizarea companiilor, aceasta luând în calcul rate de adecvare înșelătoare ale capitalului raportate la activele proprii.

El spunea că băncile sunt unele dintre cele mai vulnerabile entități din economia românească la majorarea dobânzilor, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere în valoare a portofoliilor de titluri de stat ale instituțiilor de credit, ceea ce ar conduce la erodarea profiturilor. În plus, băncile și-ar putea vedea câștigurile drastic diminuate la o frânare a piețelor pe care au fost cele mai active, respectiv creditarea ipotecară cu garanții guvernamentale și finanțarea statului prin cumpărarea de titluri de stat. „S-a terminat cu modelul ăsta de așa-zisă creștere a creditării”, declara Rechea.

Acțiunile bancare încearcă în aceste zile o mișcare de recuperare. Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,38 milioane lei, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune. COtația este cu 9,98% sub maximul acestui an de 14,22 lei/acțiune consemnat la începutul lunii august și cu 7,74% peste ultima valoare de tranzacționare din 2016, de 11,88 lei/acțiune.

Dedeman operează pe bursă: a cumpărat noi acțiuni la Translectrica, ajungând să dețină 5,56% din capital CITEȘTE ȘI Dedeman operează pe bursă: a cumpărat noi acțiuni la Translectrica, ajungând să dețină 5,56% din capital

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avut, de asemenea, o zi pozitivă, aprecierea fiind de 0,35%, până la prețul de 0,8510 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei. Cel mai important acționar al său, grupul Elliott al magnatului american Paul Singer, care avea pe vârf o deținere de peste 21% din titlurile Fondului prin vehiculul său de investiții Manchester Securities, și-a reluat vânzările, după o întrerupere în august-septembrie.

De la începutul toamnei, cel care și-a câștigat reputația de „vultur” în piețele financiare pentru cum câștigă bani din achiziția și fructificarea creditului deteriorat a vândut la BVB și pe piața de la specializată de la Londra pachete însumând 78,00 milioane acțiuni FP, pentru care a încasat suma de 58,61 milioane lei (17,19 milioane dolari).

Prin contrast, SIF-urile au avut o zi mai slabă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, pentru un declin de 0,10%, până la nivelul de 36.883,53 puncte. Un recul cu o amplitudine încă și mai mare, de 0,33%, l-a avut indicele energetic BET-NG. Cel mai lichid din emitent din structura sa, Electrica (EL), a avut cumulat tranzacții în valoare de 1,11 milioane lei într-o zi în care cotația a coborât cu 0,62%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
paul singer
fondul proprietatea
electrica
calin rechea