EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia

EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia

Sursa foto: Konstantyn Pankin

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mar 2017

Conducerea SIF Oltenia a lui Tudor Ciurezu este amenințată înainte de AGA de bilanț din 2017 mai mult decât în anii precedenți. Grupul băncilor ar putea prelua controlul în Consiliul de Administrație. Tranșarea victoriei depinde de decizia ASF privind o eventuală concertare între Banca Transilvania și SIF Moldova, dar și de cum vor juca fondurile de pensii. Miza, ca și în anii precedenți, este deznodământul în ceea ce privește pachetul de 6% din acțiunile BCR deținut de SIF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După ce a eșuat în încercarea de a prelua controlul SIF Oltenia (SIF5) în mai multe rânduri, grupul de acționari format în jurul BCR-Erste și a omului de afaceri Florin Pogonaru este mai aproape de a obține câștig de cauză mai mult decât în oricare din ultimii ani, după ce pare a fi câștigat un aliat important chiar din zona bancară, respectiv grupul Băncii Transilvania, spun surse din piață.

Cu dețineri aproape de limita pragului de deținere de 5%, grupul financiar fondat la Cluj-Napoca ar urma să vină să sprijine la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 4 aprilie cealaltă entitate bancară care recent tocmai și-a redus deținerea până la un nivel de 5%, de unde să nu mai funcționeze principiul acțiunii concertate a entităților din grup.

Administratorii Fondului Proprietatea vin în fața acționarilor cu cel mai mic discount al titlurilor față de activul net CITEȘTE ȘI Administratorii Fondului Proprietatea vin în fața acționarilor cu cel mai mic discount al titlurilor față de activul net

Unirea deținerilor celor 2 bănci deja ar depăși pachetele de acțiuni reprezentând 6-7% din acțiuni pe care ar miza actualul președinte al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, în mare parte localnici, dar și unele fonduri. Alături de Ciurezu va candida pentru CA și Cristian Bușu, actualul președinte al Electrica (EL), fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Este suficient pentru tranșarea disputei? Ar putea să nu fie, atât timp cât nu se știe cum vor juca fondurile de pensii, dintre care administratorii Allianz Țiriac și NN au fiecare acțiuni în limita de deținere de 5%.

Fondurile de pensii ar putea juca de partea grupului băncilor, fiind aliați în mai multe proiecte cu vehiculul Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), al cărei membru în Consiliu director este Ana Bobircă, prezumtiv candidat pentru o poziție din cele 7 locuri ale CA a SIF Oltenia. Aceasta ar urma să-l aibă în aceeași tabără, tot în calitate de candidat, pe Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru, potrivit unor surse din piață.

Banca Transilvania poate juca rolul decisiv, dar depinde de o decizie a ASF privind acțiunea concertată cu SIF Moldova

Banca Transilvania i-ar avea drept candidați pe Radu Hanga, Director Executiv Strategie-Coordonare Grup, și pe Cristian Micu, ce deja ocupă o poziție în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, obținută în decembrie 2015 când a venit de la NBG Securities.

Forța grupului financiar și-ar spune cuvântul abia în condițiile în care ar avea de partea sa, pe lângă deționerea directă în limita a 5% și aportul votului SIF Moldova (SIF2), cu o deținere apropiată din titlurile SIF Oltenia.

Pachetul de 10% al celor 2 entități ar putea cântări însă abia pe jumătate dacă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară va veni o decizie privind acțiunea concertată. Aceasta este foarte probabilă având în vedere deținerile încrucișate. Acțiunile Băncii Transilvania (TLV) reprezintă aproape 40% din portofoliul SIF Moldova.

EXCLUSIV Viitorul fondului suveran, în ceață. Executivul încă nu a stabilit companiile din componență și nici măcar structura de guvernanță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Viitorul fondului suveran, în ceață. Executivul încă nu a stabilit companiile din componență și nici măcar structura de guvernanță

Este foarte probabil ca actuala conducere a lui Ciurezu să fie cea care va formula cererea de constatare a acțiunii concertate la supraveghetorul pieței chiar în următoarele zile. La ASF există precedente importante de constatare a cazurilor de acțiune concertate în cazul fie a demersurilor comune, precum la grupul BCR-Pogonaru, sau al deținerilor în cross precum cele dintre SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4).

Surse din piață au indicat și un motiv pentru care, de data aceasta, Banca Transilvania va merge decis de această dată alături de BCR. Amânarea vânzării pachetului de 6% din acțiuni deținut de SIF Oltenia la grupul controlat de Erste Bank AG ar determina menținerea jos a evaluării instituției de credit, asfel încât suma plătită către societatea cu sediul în Craiova să fie cât mai mică.

O evaluare a BCR apropiată de nivelul de 10 miliarde (2,20 miliarde euro), ar atrage atenția asupra unei supraevaluări a Băncii Transilvania, cotată la prețul de închidere al sesiunii de tranzacționare de ieri de la BVB de 2,7500 lei/acțiune în apropierea acestui reper. În urmărirea indicatorilor de referință sector-regiune, o evaluare mai joasă a BCR ar fi în măsură să atragă ordine de vânzări pe titlurile Băncii Transilvania, evidențiate astfel ca supraevaluate.

La depozite atrase de 48,2 miliarde de lei, activele BCR erau la finele anului trecut de 67,5 miliarde lei, cu peste 30% mai mari decât cele de 51,77 miliarde lei ale Băncii Transilvania, potrivit rezultatelor financiare preliminare ale celor 2 instituții de credit. Profitabilitatea BT a fost mai ridicată, cu un rezultat net de 1,20 miliarde lei, față de câștigul net de 1,04 miliarde lei obținut de BCR.

Mulți candidați pentru „cașcavalul” mare al pachetului de 6% de la BCR

Miza reală, ca și anii din urmă, o reprezintă deținerea la BCR a SIF Oltenia. Decizia lui Ciurezu de a aștepta un preț mai bun de la acționarul majoritar al băncii, Erste, a nemulțumit grupul austriac, dar deja a întins și nervii unor investitori SIF Oltenia, care vor returnare de cash.

Decizia actualei conduceri a SIF Oltenia de a propune un dividend brut de 0,815 lei/acțiune din câștigul aferent anului anterior – al cărui randament net la prețul de ieri de la BVB, de 1,63 lei/acțiune, este de 4,75% - a fost pentru mulți investitori dezamăgitoare. Remunerarea acționarilor ar fi trebuit să fie mai mare, având în vedere că actuala conducere este în război pentru menținerea șefiei, spun surse din piață.

EXCLUSIV Implozia de la Romcab aduce un dezastru pe piața distribuitorilor de cabluri. „A făcut țăndări industria asta”, spune un manager CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Implozia de la Romcab aduce un dezastru pe piața distribuitorilor de cabluri. „A făcut țăndări industria asta”, spune un manager

O eventuală acceptare a unei oferte de la Erste ar aduce cash pe bilanțul SIF Oltenia, ceea ce face atractivă banca din perspectiva distribuției câștigului pentru anul viitor. Miza este că cel puțin 100 de milioane de euro vor fi plătiți pentru pachetul la BCR.

„Sunt bani de prăduit”, spune un investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital locală. O parte vor fi distribuiți sub formă de dividende, zice el, dar alte 100 de milioane de lei ar rămâne pentru amante, rude și cunoscuți. Pachetul de la BCR este prea apetisant ca sursă de cash pentru ca mulți „prădători” să nu se adune în jurul "avuției" pe care a ales să stea Ciurezu.

Cine mai candidează la SIF Oltenia

Cele 2 grupuri mari nu vor fi singurele care vor intra în luptă pentru cele 7 locuri din CA al SIF Oltenia. Swiss Capital ar urma să pună 2 candidați, pe Valeria Avram de la divizia de asset management și pe Sorin Apostol, implicat și la Impact Contractor & Developer. Aceștia ar urma să reprezinte interesele unor investitori nerezidenți care fac plasamente prin intermediul casei de brokeraj.

Un al 4-lea grup de independenți ar fi format din Liviu Giugiumică, fost șef la BRD Securities, Bogdan Iliescu, ce a condus divizia de corporate finance al aceluiași grup bancar, și Gabriel Crețu, de asemenea cu experiență bancară în cadrul BCR și a grupului OTP.

Nu se știe pe câte voturi pot conta cele 2 grupuri. Conducerea SIF Oltenia ar urma să fie tranșată între Ciurezu și grupul bancar, iar pentru aceasta contează că lista va fi comună și nu se va vota prin vot cumulativ.

În acest caz, fondurile de pensii ar ieși din situația delicată și ar putea vota cu reprezentanții ambelor tabere. Nu este exclus ca până la data AGA să fie încheiate înțelegeri privind respectiva listă supusă votului pentru CA și asupra perspectivei înstrăinării pachetului deținut la BCR, spun surse din piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bcr
banca transilvania
tudor ciurezu
florin pogonaru
bvb
bursa
allianz
nn
sif moldova