ASF, o nouă schimbare: Chiar locuitorii orașelor vor putea finanța municipalitățile lor prin obligațiuni

ASF, o nouă schimbare: Chiar locuitorii orașelor vor putea finanța municipalitățile lor prin obligațiuni

Sursa foto: Joaquin Corbalan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2024

Dacă, în prezent, operațiunile de piață premergătoare listării obligațiunilor municipale sunt destinate investitorilor calificați, în viitor, chiar locuitorii orașelor ar putea finanța municipalitățile lor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe o piață a obligațiunilor municipale relansată de operațiunea de listare la cumpăna dintre ani a emisiunii Consiliului Județean Cluj, accesul ar putera fi facilitat pe o arie mai largă de investitori.

Dacă, în prezent, investitorii individuali pot cumpăra obligațiuni municipale doar din piața secundară, în viitor aceștiua ar putea participa la ofertele publice sau plasamentele private, în contextul unor modificări legislative la care a lucrat supraveghetorul piețelor financiare nebancare.

Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic CITEȘTE ȘI Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic

Informația vine chiar de la Maria-Gabriela Horga, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). „Chiar săptămâna trecută am făcut o modificare legislativă care a fost transmisă către Ministerul de Finanțe, astfel încât să existe posibilitatea emiterii unui prospect spre aprobarea ASF și investitorii de retail să poată investi în astfel de obligațiuni pe viitor”,  a declarat aceasta la deschiderea ședinței de tranzacționare a Bursei de Valori București la care au fost listate obligațiunile municipale denominate în euro ale Municipiului Reșița (RES33E).

Aceasta va facilita nu numai creșterea transparenței, ci și va face comunitatea parte a proceselor de finanțare și a proiectelor locale, mai spune Horga. Într-o discuție cu Profit.ro, Valentin Miron, director general al VMB Partners, consultant în ultimele 2 emisiuni de obligațiuni municipale, dar și cu intermediere a mai multor finanțări locale la valul de listări din primul deceniu, spunea că acest segment are perspective mari să se revitalizeze. Mai multe municipalități vizează emiterea de obligațiuni.

Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a diminuat drastic profitul net CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a diminuat drastic profitul net

Pe de altă parte, există și resurse pe partea de cerere. „Vrem să vedem o activitate mai intensă din partea municipalităților; sunt foarte mulți bani disponibili pentru municipalități”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București  „Numai fondurile de pensii au limită de 30% din activul lor să investească în municipalități locale, limită care nu este utilizată aproape deloc.”

În cazul ofertei pentru obligațiunile Consiliului Județean Cluj (CJC33E) sistemul Bursei a procesat 14 tranzacții, iar la plasamentul privat pentru emisiunile Municipiului Reșița au fost 31 de ordine preluate. Cu noua legislație, participarea ar putea crește semnificativ. „În momentul în care se face prospectul pe bază voluntară, municipalitatea sau emitentul se va adcresa unei baze mai largi de investitori, nu numai în plasament privat și nu numai unui număr restrâns de investitori calificați”, spune Horga de la ASF. „Va lărgi adresabilitatea ofertei, ceea ce poate duce și la un grad mai mare de subscriere.”

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela horga
asf
obligatiuni
vmb partenrs
bvb
bursa
adrian tănase