Asociația Investitorilor pledează, instanța consemnează: Pe piața de capital deasupra lui Mircea Ursache ierarhic nu este decât Dumnezeu

Asociația Investitorilor pledează, instanța consemnează: Pe piața de capital deasupra lui Mircea Ursache ierarhic nu este decât Dumnezeu

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache se uită spre cer și știe că, totuși, acolo este cineva mai tare decât el.

scris 5 apr 2016

Afirmația făcută de președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital Laviniu Beze la Tribunalul Bacău, în procesul cu SIF Moldova, potrivit căreia pe piața de capital vicepreședintele ASF Mircea Ursache este prima autoritate și deasupra sa "nu este decât Dumnezeu" a fost preluată în documentul de încheiere de ședință.

Este consemnat în scriptele justiției române: pe piața de capital, deasupra lui vicepreședintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu este decât Dumnezeu. Afirmația îi aparține lui Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital, și a fost făcută pentru a explica la Tribunalul Bacău organigrama ASF. Interesant este că aceasta a fost prinsă ca atare în documentele instanței.

Deși are titlulatura de vicepreședinte, aceasta nu înseamnă că este al doilea om pentru segmentul bursier. "Domnul Ursache nu este vicepreședinte pentru că are pe cineva deasupra; deasupra dumnealui în România, pe piața de capital, nu este decât Dumnezeu", declara Beze la ședința completului din 10 martie în procesul pe care Asociația pe care o conduce l-a intentat SIF Moldova (SIF2) pentru a opri operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunilor proprii.

Este ceva ce menționează și documentul de încheiere de ședință al Tribunalului Bacău și, mai mult decât atât, consemnarea este textuală pentru paradigma folosită de Beze: "Reprezentantul reclamantei precizează că ASF are un președinte și 3 vicepreședinți, dintre care d-nul Ursache Mircea pentru piața de capital, iar deasupra sa ierarhic nu mai este decât Dumnezeu."

Asociația Investitorilor pledează, instanța consemnează: Pe piața de capital deasupra lui Mircea Ursache ierarhic nu este decât Dumnezeu

Pentru a bloca operațiunea de piață care de facto ar scoate din acționariat pe cei peste 5 milioane de acționari care au dobândit așa-numitele "pachete reziduale" de acțiuni la SIF Moldova prin programul de privatizare în masă, AIPC a inițiat trei acțiuni la Tribunalul Bacău.

La unul dintre termenele primului proces - care deși pierdut de Asociație și-a atins obiectivul acesteia de a scoate în afara calendarului votat în AGEA operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF2 - Beze a afirmat în fața instanței că oricum nu trebuie înregistrată în la Oficiul Registrului Comerțului și publicată în Monitorul Oficial întrucât ar confuza investitorii.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor blochează consolidarea acțiunilor SIF Moldova. Verdictul instanței: cu mijloace legale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor blochează consolidarea acțiunilor SIF Moldova. Verdictul instanței: cu mijloace legale

AIPC a folosit ca argument în această direcție declarații ale lui Mircea Ursache potrivit cărora operațiunea de piață nu are temei legal și - realizându-se la valoarea nominală și nu la prețul de piață - nu se face cu justă despăgubire.

Avocatul unuia dintre intervenienți, Daniel Mihai Dragnea, a solicitat instanței să țină seama de "o astfel de declarație făcută de un profesionist de cel mai înalt rang al unicei instituții de reglementare și supraveghere pe piața de capital". Dorind să întărească importanța respectivei poziții, Beze a venit și a întărit prin declarația că deasupra lui Ursache, pe piața de capital românească, nu este decât Dumnezeu.

"În viața mea nu am primit atâtea telefoane..."

Consemnată în exclusivitate de Profit.ro chiar în ziua procesului, declarația ciudată a președintelui Asociației Investitorilor, a fost prinsă și în documentele instanței, ceea ce adaugă la insolitul momentului. Afirmația lui Beze nu trecuse neobservată în piață. "În viața mea nu am primit atâtea telefoane...", spunea amuzat interlocutorilor la un eveniment privind piața de capital Mircea Ursache, vorbind despre impactul știrii care consemna declarația lui Beze. Surprinsă atunci de presă, aceasta este și în actele oficiale ale justiției române.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea ursache
asf
laviniu beze
aipc
tribunalul bacău
sif modova