Banca Transilvania, agent de plată într-o operațiune derizorie

Banca Transilvania, agent de plată într-o operațiune derizorie

Sursa foto: Gajus / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mai 2019

Oil Terminal a desemnat Banca Transilvania pentru distribuirea unui dividend cu 4 zerouri după virgulă, o veritabilă șicană pentru investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorul terminalului petrolier din Portul Constanța a contractat Banca Transilvania ca agent de plată pentru distribuirea unor dividende infinitezimale, pentru care investitorii nici măcar nu merită să bată drumul la bancă. Oil Terminal (OIL) acordă, în urma votului din AGA de bilanț, dividende cu valoare agregată de aproape 46.000 de lei, a 6-a parte din câștigul net de aproximativ 286.000 de lei obținut de companie anul trecut.

Valoarea dividendului brut cu dată a plății 7 iunie este de 0,00007858 lei/acțiune. Sumele sunt derizorii și mai degrabă, coinform uzanțelor pieței, rezultatul ar fi trebuit reportat. Astfel, în contul deținerii sale majoritare de 59,62% din capitalul social, prin Ministerul Energiei, statul român ar urma să primească mai puțin de 28.000 de lei, sumă care abia ar acoperi plata unei asistente medicale pe câteva luni de zile.

EXCLUSIV O nouă companie vine pe bursă: Ovidiu Budeanu, proprietarul Arena Mall din Bacău, se pregătește de listare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă companie vine pe bursă: Ovidiu Budeanu, proprietarul Arena Mall din Bacău, se pregătește de listare

Enervant este mai ales pentru investitorii de portofoliu. Chiar și pentru cineva care ar avea o deținere în echivalent 5.000 de lei la compania care deține operatorul petrolier din Portul Constanța, suma primită ar fi de 3 lei. Sunt sume care nu justifică câtuși de puțin costurile operațiunilor bancare. Încă și mai dureros, pentru cei care urmează să primească banii pe contul brokerului prin distribuția centralizată a Depozitarului Central. Practic pentru plăți de câțiva bani sau cu puțin peste un leu din cont investitorilor de portofoliu li se vor lua sume de cel puțin 5 lei cât este valoarea mediană a costurilor percepute de SSIF și Depozitar. Unii acționari vor fi încă și mai nefericiți. Spre exemplu, la BT Capital Partners, casa de brokeraj a Băncii Transilvania, comisionul de încasare a dividendelor este de 10 lei.

O șicană că îți vine să arunci în piață acțiunile. „Dă-i cu ele!”

Este ceva care s-a mai întâmplat la societăți cu acțiuni ilichide de pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO. Spre exemplu, Transilvania Leasing și Credit IFN SA (TSLA) a avut anul trecut o propunere de dividend de 0,001 lei/acțiune. La fel, la Șantierul Naval Mangalia (STNM), dividendul brut era de 0,00235679 lei/acțiune, astfel încât chiar și cineva care ar avea o deținere de aproximativ 10.000 de lei ar fi sub pragul în care încasarea de dividend să acopere comisionul perceput.

Un investitor cu peste 20 de ani de experiență și care a acumulat multiple dețineri, percepea acest lucru ca pe o șicană și declara pentru Profit.ro că acest lucru l-a și determinat să dezinvestească. „Cum prind o ocazie încep și eu să vând acolo...”, spunea acesta. „Dă-i cu ele!”

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei