Board-ul Transgaz propune distribuirea unei treimi din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin la începutul lunii mai

Board-ul Transgaz propune distribuirea unei treimi din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin la începutul lunii mai
scris 21 mar 2023

Compania care operează sistemul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, vizează acordarea unui dividend cu randament de 3%.

Consiliul de Administrație al Transgaz (TGN) a convocat pentru data de 26 apărilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând și propunerea de repartizare a profitului net de 365,75 milioane lei obținut în 2022. Compania vizează o excepție de la memorandumul Guvernului care prevede ca societățile cu capital majoritar de stat să distribuie către buget cel puțin 90% din câștiguri sub formă de dividende.

Astfel, dividendele pe care ar urma să le acorde transporatorul național de gaze naturale ar fi de 131,87 milioane lei, ceea ce ar însemna o rată de distribuție de 36,05%. Din această sumă, 77,16 milioane lei va pleca spre bugetul de stat, în contul participației de 58,51% pe care o are la Transgaz statul român, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro

Atenție! Dividendele se vor acorda doar după majorarea de capital social în valoare de 1,76 miliarde lei pe care o va derula compania și pe care a anunțat-o încă de anul trecut. Acțiunile nou emise vor fi acordate cu titlu gratuit acționarilor existenți înregistrați la data de 3 mai. Data distribuției acțiunilor este 4 mai.

Astfel, 1176,61 milioane acțiuni noi se vor adăuga celor 11,77 milioane titluri existente. Valoarea dividendului brut cu dată a plății 19 iulie este de 0,70 lei/acțiune. Calculată la totalul acțiunilor la momentul înregistrării, raportată la ultimul preț de piață de 313,00 lei/acțiune și cu proiecția ajustării, randamentul net al dividendului propus este cu puțin peste 3%.

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor este supusă spre aprobare încheierea unui contract de achiziție a serviciilor juridice de asistență și reprezentare având ca obiect inițierea și derularea procedurilor juridice necesare recuperării debitului restant înregistrat de Gazprom Export LLC, precum ți mandatarea directorului general al SNTGN Transgaz SA să semneze acest contract.

viewscnt
Afla mai multe despre
transilvania broker
bvb
bursa
dividende