Brokerii mici au pus din nou gând rău taxei de un leu, cea despre care spun că „omoară retailul”

Brokerii mici au pus din nou gând rău taxei de un leu, cea despre care spun că „omoară retailul”

Sursa foto: Payphoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 mar 2018

Asociația Brokerilor și SIF Transilvania au pus pe ordinea de zi a AGA de bilanț propunerea de anulare a schemei tarifare de anul trecut, care prevede și comisionul minim de 0,9500 lei pe ordinul executat, despre care spun că inhibă tranzacțiile și dezavantajează investitorii mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comunitatea de brokerilor mici din România nu abandonează lupta pentru eliminarea taxei unice de 0,95 lei pe ordinul executat, indiferent de dimensiunea acestuia, cea adoptată la AGA de bilanț de anul trecut a Bursei de Valori Bcuurești și care a fost și atunci contestată puternic. De data aceasta și-au găsit un aliat puternic în SIF Transilvania (SIF3), societate care controlează 8,62% din acțiunile operatorului de piață BVB.

Pentru ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 16-17 aprilie, Asociația Brokerilor, SIF Transilvania și Finaco Securities, casă de brokeraj controlată de Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, au propus abrogarea hotărârii din AGA din aprilie 2017 referitoare la nivelul maxim al comisioanelor și tarifelor practicate de societate pentru operațiunile de pe piața reglementată.

Bani de la KFC. Sphera Franchise Group vrea să scadă capitalul și returnează cash către acționari CITEȘTE ȘI Bani de la KFC. Sphera Franchise Group vrea să scadă capitalul și returnează cash către acționari

Miza cea mai importantă o reprezintă taxa unică pe ordinul executat de 0,95 lei pe ordinul executat și care afectează în primul rând micii investitori, cei care introduc ordine pentru pachete de acțiuni cu valori mai puțin ridicate. Casele de brokeraj care au business-ul concentrat pe intermedierea operațiunilor pe segmentul retail susțin că există un impact negativ.

Este ceva de anticipat încă din momentul votului, când Asociația Brokerilor s-a opus. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, declarase în AGA Dan Paul. Tot atunci, Laurențiu Căpcănaru, cu experiență îndelungată ca broker afirma că taxa pune presiune pe intermediarii puțini care au mai rămas în piață. „E clar că nu mai putem supraviețui”, afirma el. „Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile.”

Anul trecut din piața românească de brokeraj au dispărut 2 dintre cele mai vechi nume, respectiv Intercapital Invest, care și-a înstrăinat business-ul de intermediere către SSIF Tradeville și SSIF Romintrade Brașov care și-a anunțat retragerea de pe bursă la jumătatea anului.

În piață, chin pentru brokeri și investitori

Asociația Brokerilor a încercat și toamna trecută să facă o revenire asupra schemei tarifare, însă fără succes, iar aceasta este în vigoare de la începutul acestui an. Conform unor informații obținute de Profit.ro, o casă de brokeraj nu s-a grăbit să paseze taxa către clienți, încercând să vadă dacă o pot încorpora. A fost un experiment nereușit. Ordinele mici a făcut ca aceasta să se traducă printr-o pierdere pentru brokeri.

Trecerea ordinului minim către investitori este văzută chiar de ei ca o frână în calea lichidității. Un investitor client al IFB Finwest, intermediar care a introdus acest sistem încă din octombrie 2016, spunea că noul comision îl încurcă. „Făceam tranzacții intraday. Micuțe, dar făceam. Nu mai pot să fac. Nu ies în câștig”, declara el pentru Profit.ro, după decizia din AGA. Snetimentul său era că bursa rămâne a investitorilor mari și este tot mai puțin pentru micii investitori individuali.  „Îi duci în sapă de lemn. Rămân doar băncile să tranzacționeze”. Nu a fost numai un șoc în momentul respectiv. Experiența de tranzacționare de peste un an i-a confirmat că taxa unică îl împiedică să mai realizeze tranzacții pe termene scurte. La începutul acestui an ne-a spus că a renunțat deja la tranzacțiile de pe emitenții mici și și-a concentrat atenția exclusiv pe titlurile lichide.

Cartoful încins pe care nu l-a vrut noul director general BVB ajunge în AGA

În prima sa prezență publică în noua sa calitate de director general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, fostul manager timp de peste 8 ani al fondurilor de pensii ING și NN, afirma că nu intenționează să mai schimbe schema de tarifare. Obținând mandatul cu un consens al așa-numitului grup al băncilor și a comunității brokerilor mici, după un mandat de divizare în timpul polonezului Sobolewski, Tănase chiar a spus că nu vrea să umble într-o zonă unde automat cineva va fi nemulțumit. „Interesul meu este să calmez spiritele pentru toată lumea.”

Propunerea pe ordinea de zi a AGA de eliminare a schemei tarifare, redeschide, însă, subiectul, indiferent de voința conducerii executive. Taxa de 0,95 lei pe ordinul executat este din nou în dispută.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
asociatia brokerilor
sif transilvania
dan paul
adrian tanase
ifb finwest