Bursa a revenit pe creștere, pe un rulaj în urcare semnificativă

Bursa a revenit pe creștere, pe un rulaj în urcare semnificativă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 oct 2015

Bursa de la București a revenit pe creștere miercuri, în ton cu evoluția piețelor de capital din regiune, pe o lichiditate în urcare puternică, susținută și de șase tranzacții de tip deal cu acțiuni Electrica (EL) și SIF Transilvania (SIF3), în valoare totală de aproape 15,5 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii de referință BET și BETPlus au avansat cu 0,2%, după ce marți au închis pe minus cu aproximativ 1%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Schimburile de acțiuni au depășit 51 milioane de lei, de peste trei ori mai mult decât valoarea înregistrată în sesiunea precedentă, de 16,15 milioane de lei. Cifra include cinci tranzacții deal cu acțiuni Electrica, în valoare de 13,497 milioane de lei, și un transfer deal cu titluri SIF Transilvania, în valoare de aproximativ 1,99 milioane de lei. Pachetele Electrica transferate pe piața deal reprezintă 0,33% din numărul total de acțiuni ale distribuitorului de energie electrică.

Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al Electrica, cu 48,78% din titluri, a trimis marți o scrisoare conducerii companiei în care solicită completarea ordinii de zi a unei AGA, programată pentru 10 noiembrie, cu o propunere de modificare a actului constitutiv prin care numărul de membri ai Consiliului de Administrație să urce de la 5 la 7, statul urmând să propună până la 3 candidați, față de 2 în prezent.

Pe piața principală, acțiunile Electrica au încheiat sesiunea bursieră cu o creștere de 0,85%, la 11,8 lei/unitate, după transferuri totale de 7,53 milioane de lei.  

Banca Transilvania (TLV) a fost al doilea cel mai tranzacționat emitent miercuri, cu un rulaj de 5,07 milioane de lei, urmată de banca austriacă Erste Group Bank (EBS), cu 4,38 milioane de lei, producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), cu 4,17 milioane de lei și OMV Petrom (SNP), cu 4,11 milioane de lei.

Rulaje semnificative, de peste 2,5 milioane de lei, au fost consemnate și în cazul acțiunilor Transgaz (TGN) și Fondul Proprietatea (FP).

Titlurile companiilor din industria petrolieră au urcat semnificativ miercuri pe piețele internaționale, în condițiile în care cotațiile aurului negru se apropie de pragul de 50 dolari/baril.

Indicele BET NG a urcat cu 0,34%, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,11%.

BET BK a închis în creștere cu 0,38%, iar BET XT cu 0,19%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe principalele piețe europene, indicele Stoxx Europe 600 a închis pe verde pentru a patra ședință consecutivă. Acțiunile Volskwagen au urcat pentru a treia zi la rând și au încheiat sesiunea cu un câștig de 7%.

În regiune, bursa de la Varșovia a închis în creștere cu 0,5%, piața de capital de la Budapesta cu 1%, iar bursa de la Praga a avansat cu 0,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere