Bursa a urcat cu 1% în ultima sesiune a săptămânii. A pierdut, însă, volumele pe drum

Bursa a urcat cu 1% în ultima sesiune a săptămânii. A pierdut, însă, volumele pe drum
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2019

Pragul de suport conturat în zona minimelor la care s-a oprit picajul din decembrie antrenat de ordonanța de urgență cu modificări-șoc pentru mediul corporativ a rezistat pe parcursul acestei săptămâni. Investitorii încă ezită să precipite un nou val de vânzări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul acestei săptămâni, bursa românească a ajuns pe marginea unei prăpastii, respectiv un prag de tehnic de regrupare a cumpărătorilor în zona de 6.930-6.940 de puncte pe indicele BET. De atunci piața a ezitat, o zi în sus, o zi în jos. Secvența neconcludentă a continuat și astăzi, când indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,12%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,15%, până la nivelul de 7.030,47 de puncte.

Bursa a urcat cu 1% în ultima sesiune a săptămânii. A pierdut, însă, volumele pe drum

Luni, mingea va fi în tabăra cumpărătorilor care vor avea ocazia să continue raliul. O nouă ezitare trădează slăbiciune pentru o piață puternic zdruncinată la cumpăna dintre ani de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă drastică a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Ricoșeul de astăzi nu a fost neapărat unul în care investitorii să fi avut foarte multă convingere. Mai degrabă a cântărit retragerea momentană a vânzătorilor. Acest lucru transpare din volumele slabe, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 18,64 milioane lei (3,92 milioane euro) într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal.

GRAFIC Banca Transilvania a pierdut aproape 1 miliard de euro la nivelul capitalizării bursiere în numai 9 luni. Care este, totuși, vestea bună pentru acționari CITEȘTE ȘI GRAFIC Banca Transilvania a pierdut aproape 1 miliard de euro la nivelul capitalizării bursiere în numai 9 luni. Care este, totuși, vestea bună pentru acționari

Mișcarea de revenire de astăzi cade în principal în seama acțiunilor bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 3,18%, până la prețul de 1,62 lei/acțiune, pe transferuri de 5,63 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 1,00%, până la prețul de 10,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,21 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,61 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,37%, până la prețul de 0,8020 lei/acțiune. O amplitudine apropiată, -0,43%, a avut-o și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 33.42,41 de puncte.

Tot din structura sa, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au suferit un declin de 0,90%, până la prețul de 0,2200 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 906.000 de lei, peste media obișnuită a acestui emitent. Este reacția negativă a pieței după publicarea de către emitent a informației cu privire la valorile mobiliare care asigură componenta de schimb de acțiuni a programului de răscumpărare pe care intenționează să-lș deruleze emitentul. La schimb pentru acțiuni reprezentând 6% din capitalul social al SIF Transilvania ar urma să fie oferit pachetul de 56,72% din acțiunile COMCM Constanța (CMCM), societate despre care chiar șeful SIF-ului, Mihai Fercala , spunea că era „praf și pulbere” și avea obiectul de activitate principal „nimicit”.

ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare

Transferuri de 2,11 milioane lei, tot peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat și pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au suferit un recul de 0,56%, până la prețul de 26,55 lei/acțiune. La închiderea pieței, în piață a ajuns informația potrivit căreia televiziunea  Digi24 din cadrul grupului operează ajustări la nivelul structurii sale. „Conducerea companiei a efectuat o analiză a eficienței activității redacției centrale Digi 24, a rețelei de studiouri regionale și a performanțelor actualei forme de organizare a activității media. Din această analiză a rezultat că este necesară o regândire a modelului de business în divizia de media”, spune un comunicat al societății.

Acțiunile de pe segmentul energetic, al căror indice BET-NG a avut o revenire de 1,11%, au fost în suferință la nivelul volumelor. Cel mai tranzacționat emitent de la această categorie, Romgaz Mediaș (SNG), abia a adunat transferuri însumând 1,58 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sif transilvania
fondul proprietatea
romgaz
digi