Bursa are ședință de revenire. Investitorii încep să recâștige încrederea, dar încă se tem de incertitudine: fondurile de pensii pot fi desființate, cel mai probabil nu anul acesta

Bursa are ședință de revenire. Investitorii încep să recâștige încrederea, dar încă se tem de incertitudine: fondurile de pensii pot fi desființate, cel mai probabil nu anul acesta

Sursa foto: Santima Suksawat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 iul 2017

După un iunie cu tendință de depreciere accentuată de vehicularea perspectivei desființării Pilonului II al fondurilor de pensii, astăzi, la BVB, am avut o ședință „verde”. „A revenit un pic optimismul în piață”, afirmă Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce a găsit un prag de suport în jurul reperului de 7.855 puncte, indicele reprezentativ BET a avut astăzi o sesiune de corecții pozitive, cu indicele respectiv închizând la nivelul de 7.928,67 puncte, în urcare cu 0,92% față de referința de luni. În același timp, indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,98%.

„Încep să-și revină cotațiile după săptămâna trecută”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group amintind episodul de accelerare a vânzărilor din sesiunile precedente. Investitorii tind să-și recâștige încrederea după ce au avut expusă chiar de către noul ministru de finanțe Ionuț Mișa perspectiva dispariției principalului cumpărător constant, fondurile de pensii admnistrate privat. „Teroretic ar trebui să revină la prețurile de miercuri pentru că nu s-a schimbat nimic radical”, mai spune Raț. Înainte de picajul precipitat de declarația ministrului, indicele BET se regăsea în zona de 8.150 de puncte.

CONFIRMARE Premierul Tudose: Proiectul FSDI va fi trimis Eurostat. Ministrul Fifor: Fondul va putea vinde acțiuni de la companii de stat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Premierul Tudose: Proiectul FSDI va fi trimis Eurostat. Ministrul Fifor: Fondul va putea vinde acțiuni de la companii de stat

Piața de la București și-a găsit elanul chiar și în condițiile unei zile negative pentru bursele mature europene: -0,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,27% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, închiderile au fost divergente: -1,27% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,56% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB a fost un debut ezitant, însă tendința a fost ascendentă pe parcursul sesiunii de tranzacționare. „A revenit un pic optimismul în piață. Am avut și volume”, spune Raț de la BRK. Astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost de 33,61 milioane lei (7,34 milioane euro).

Tranzacții de peste 3 milioane de euro pe acțiunile Romgaz

Cele mai mari tranzacții, în valoare de 14,84 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au ajustat cu 11,97% în prima zi ex-dividend. „Nu a corectat cu dividendul. Chiar s-a ținut bine”, a comentat Raț. Prețul de închidere a fost de 27,20 lei/acțiune, cu 0,44% peste reperul de 27,08 lei/acțiune care ar fi reprezentat o corecție integrală. Intraday a fost atins și un maxim de 27,60 lei/acțiune.

Ricoșeu consistent pe segmentul financiar

Al doilea rulaj al zilei, în valoare de 3,57 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,90%, până la prețul de 0,8560 lei/acțiune. Cu cea mai mare pondere în structura indicelui financiar BET-FI, titlurile Fondului l-au tras în sus pentru o apreciere de 1,33%, până la nivelul de 33.040,52 puncte.

Tot de la capitolul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 2,25%, până la prețul de 2,7300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,23 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială a zilei de pe segmentul deal, cu 1 milion de titluri, valoarea schimbului ridicându-se cu 2,69 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a avut o amplitudine similară a aprecierii, de 2,24%, într-o sesiune în care au închis la prețul de 13,72 lei/acțiune pe transferuri de 2,47 milioane lei. De asemenea, 70.000 de titluri BRD au făcut obiectul unei tranzacții de tip deal de 945.000 de lei.

Fondurile de pensii pot fi desființate. Cel mai probabil, nu anul acesta

A fost o revenire consistentă după un recul pe măsură atras de perspectiva avansată chiar din zonă guvernamentală a desființării fondurilor de pensii alimentate prin contribuții obligatorii. Cum știrea inițială a fost infirmată chiar de liderul majorității Liviu Dragnea și de către premierul Mihai Tudose, este normal ca prețurile să ricoșeze consideră Raț.

Pe de altă parte, piața este în alertă. „Ceva urmăresc. Sigur s-a discutat”, afirmă traderul de la BRK. Pe de altă parte, cum negările au fost vehemente, probabilitatea este mică pentru un deznodământ rapid în această direcție. „Anul acesta nu o duc la îndeplinire.”

Acțiunile intră în BET dar deocamdată nu atrag masiv cumpărători

Tras în jos de corecția ex-dividend, indicele energetic BET-NG a fost singurul cu închidere „roșie”: -0,83%. Din componența sa, titlurile Transgaz (TGN), după corecțiile abrupte din iunie, au crescut cu 4,78%, până la prețul de 373,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,36 milioane lei.

Reperul de 1 milion de lei al schimburilor a mai fost depășit pe titlurile MedLife (M) care au staționat pe nivelul ședinței precedente de 36,70 lei/acțiune, superior cu 41,15% peste prețul ofertei publice care a adus la cota BVB acest emitent în luna decembrie a anului trecut.

Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.” CITEȘTE ȘI Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.”

Față de cealaltă companie privată care a accesat recent piața, Digi Communications (DIGI) Raț apreciază că a avut o evoluție neconvingătoare în această sesiune în care cotația a urcat cu 2,84%, până la prețul de 39,90 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 375.000 de lei. „Prețul a crescut. Volumul nu prea”, spune traderul care se aștepta la un interes mai mare după ce titlurile Digi au fost incluse în structura indicelui BET cu o pondere destul de mare.

Investitorii încă se tem de incertitudine

Cum va fi vara? Tranzacțiile vor tinde să se reducă, apreciază Raț. Cât privește evoluția cotațiilor, „contează mult ce vor face piețele de afară”. O menținere a acestora în zona maximelor ar fi de natură să mențină un trend pozitiv. Deocamdată, însă, investitorii sunt puși în gardă de ultimul episod de incertitudine. „Toți spun că prețurile sunt bune, ar cumpăra, dar lumea se îndoiește. Nu știu ce o să vină”, a conchis Raț.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
brk financial
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania
brd
transgaz
medlife