Bursa caută combustibil pentru ancorarea în zona maximelor. Acțiunile Băncii Transilvania dau suflu nou pieței

Bursa caută combustibil pentru ancorarea în zona maximelor. Acțiunile Băncii Transilvania dau suflu nou pieței
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 iun 2019

Bursa românească a avut o sesiune pozitivă, iar titlurile Băncii Transilvania au atins cele mai ridicate valori de la promovarea taxei pe activele bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una mai degrabă indecisă la BVB, cu oscilații reduse la nivelul indicilor, volume slabe, echivalente cu 34,37 milioane lei (7,28 milioane euro) și închideri divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni. Investitorii tatonează pentru sustenabilitatea maximelor anuale pe care se află și unde piața a rezistat chiar și în condițiile ajustărilor ex-dividend.

Sub acest aspect, ziua a fost pozitivă, chiar dacă indicele compozit BET Plus a câștigat numai 0,12%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu doar 0,09%, până la nivelul de 8.583,26 puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se află pe o traiectorie ascendentă, respectând secvența cu minime și maxime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow, iar în sesiunea de astăzi cotația doar a efectuat o retragere pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa caută combustibil pentru ancorarea în zona maximelor. Acțiunile Băncii Transilvania dau suflu nou pieței

Piața a fost tractată de creșterea cu 1,54% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), pe cele mai mari schimburi ale zilei, de 11,33 milioane lei, până la prețul de 2,3100 lei/acțiune, a 2-a cea mai ridicată valoare din aceast an, cu excepția unui maxim de 2,3250 lei/acțiune consemnat înaintea datei de înregistrare pentru încasarea dividendelor.

Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,34%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,37 milioane lei.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Pe impulsul negativ ex-dividend s-au menținut și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au pierdut 1,46%, până la prețul de 1,0150 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,09 milioane lei. Totuși, la același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut o zi pozitivă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,24%, până la nivelul de 37.925,64 puncte.

Vântul a bătut pozitiv dinspre piețele financiare internaționale. În Europa, închiderile au fost pe linie peste referințele de vineri: +0,24% indicele Euro Stoxx 50, +0,59% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,91% pentru indicele indicele PX de la Praga. Bursele din Germania și Ungaria au fost astăzi închise cu ocazia Sărbătoriilor de Rusalii.

Pe piața petrolului o revenire până în zona de 64,00 dolari/baril pentru țițeiul de tip Brent, scăderile s-au reluat către finalul sesiunii londoneze. La BVB, titlurile celei mai importante comapnii petroliere, OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3925 lei/acțiune, în zona unor maxime locale, pe volume echivalente cu 2,00 milioane lei.

La același capitol energetic, al cărui indice BET-NG a avansat cu 0,17%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,34%, până la prețul de 11,96 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,99 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au avut o revenire de 2,25%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,31%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, ambele pe fondul unor schimburi apropiate de 900.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica