Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Foto: Ratina Thongteeka / Dreamstime.com

scris 6 iun 2019

După ce a acumulat dețineri de peste 5% la transportatorii energetici Transgaz și Transelectrica, dar și la Sphera Franchise Group, cea care deține lanțurile de restaurante KFC și Pizza Hut, fondurile de pensii administrate NN au depășit acest reper și la Electrica.

După acumulări suplimentare, 5 entități ale grupului de administrare a fondurilor de pensii NN au ajuns la o deținere de 21,06 milioane de acțiuni Electrica (EL), reprezentând 6,21% din capitalul social al companiei de distribuție de electricitate.

FonduI de Pensii Facultative NN ACTIV, FonduI de Pensii Facultative NN OPTIM, FonduI de Pensii Administrat Privat NN, NN Investment Partners B.V. au împreună participații ale căror valoare, la ultimul preț de piață al titlurilor Electrica, se ridică la 234,86 milioane lei (49,60 milioane euro). Intrările recente s-au realizat la prețuri apropiate de reperele de la listare.

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

În prezent, titlurile Electrica se tranzacționează cu peste un sfert sub prețul maxim de 15,00 lei/acțiune înregistrat la Bursa de Valori București exact acum 2 ani. De atunci, acțiunile companiei s-au înscris pe o traiectorie descedentă destul de clar conturată, așa cum se vede pe graficul atașat.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Volumele de tranzacționare sporite de săptămâna trecută, cele mai importante cu excepția celor imediate listării, trădau prezența unui cumpărător puternic. Cu o participație de 5,53% din titlurile distribuitorului de electricitate, fondul de pensii de la Pilonul II al Electrica, este cel mai relevant dintre cumpărătorii de la NN.

În această primăvară, fondurile de pensii administrate NN au raportat depășirea unor dețineri de 5% atât la transporatorul național de energie electrică Transelectrica (TEL), cât și la Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, ambele în urma unor acumulări într-o zonă de minime locale în primul caz, respectiv al celor mai coborâte valori de la listare în al 2-lea caz.

În luna decembrie, fondurile NN au raportat, de asemenea, că au cumulat peste 5% din titlurile celuilalt transportator național, din piața gazelor naturale, Transgaz Mediaș (TGN). Cele 5,62% din acțiunile companiei aveau atrunci o valoare de piață de 234,42 milioane lei (50,39 milioane euro).

Cu plasamente de 2,87 miliarde lei (606,12 milioane euro) în acțiuni la sfârșitul lunii februarie, cea mai marte parte în piața românească, divizia locală a NN Group este cel mai important jucător local de la BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn
sphera franchise
electrica
transelectrica
transgaz
kfc