Bursa de la București continuă avansul început luni, contrar evoluțiilor din regiune

Bursa de la București continuă avansul început luni, contrar evoluțiilor din regiune
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 sep 2018

Acțiunile de la București au închis în urcare pentru a doua zi consecutiv marți, pe un rulaj în creștere ușoară, alimentat în principal de bănci și Fondul Proprietatea (FP).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele de referință BET s-a apreciat cu 0,44%, după un câștig similar consemnat în ședința de ieri, iar indicele compozit BETPlus a avansat cu 0,45%. Schimburile cu acțiuni s-au situat la circa 13,66 milioane de lei, puțin peste volumele din sesiunea precedentă.

Evoluția bursei românești a fost contrară trendului regional și european. Deși s-au mai atenuat în ultimele zile, îngrijorările privind un eventual război comercial între SUA și principalii parteneri de schimb persistă, punând presiune la vânzare. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 0,70%, tras în jos în jos de bursele din Frankfurt (-1,10%), Paris (-1,31%) și Londra (-0,59%).

ULTIMA ORĂ Amazon atinge capitalizarea de 1 trilion de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Amazon atinge capitalizarea de 1 trilion de dolari

În regiune, indicele WIG de la Varșovia s-a depreciat cu 1,48%, iar referința BUX de la Budapesta a închis pe minus cu 0,70%.

Cel mai tranzacționat emitent pe segmentul principal la București, cu schimburi însumând 2,45 milioane de lei, a fost Fondul Proprietatea. Acțiunile fondului de investiții s-au apreciat cu 0,44%, până la prețul de 0,92 lei.

Acționarii fondului au aprobat, în AGEA de astăzi, diminuarea capitalului social de la 4,771 miliarde de lei la 4,733 miliarde de lei, prin anularea unui număr de aproximativ 72,2 milioane de acțiuni proprii achiziționate în cadrul celui de-al optulea program de răscumpărare.

Pe locul al doilea s-a situat Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 1,7 milioane de lei pe segmentul principal, la care se adaugă două tranzacții de tip deal în sumă totală de 2,27 milioane de lei.

Piața de capital, într-o etapă prelungită de incertitudini politice. Ce spun cei afectați CITEȘTE ȘI Piața de capital, într-o etapă prelungită de incertitudini politice. Ce spun cei afectați

Podiumul a fost completat de BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu un rulaj de 1,6 milioane de lei. Titlurile BRD s-au depreciat cu 0,70%, până la prețul de 14,1 lei pe unitate.

În sectorul energetic, cele mai lichide trei acțiuni de astăzi au avut evoluții divergente. Titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 0,46%, pe al patrulea cel mai mare rulaj al zilei, de 1,33 milioane de lei, un avans similar fiind înregistrat și de compania petrolieră OMV Petrom (SNP), ale cărei acțiuni au crescut cu 0,45%.

În contrast, acțiunile transportatorului de țiței Conpet (COTE), controlat de ministerul Energiei, au închis în scădere cu 1,14%, la 87 lei, pe transferuri în valoare totală de aproape 769.268 lei, ușor peste rulajul de 727.137 lei consemnat cu titlurile Petrom.

Indicele BET-NG a avansat cu 0.67%, până la nivelul de 677,48 de puncte.

Cotațiile petrolului au crescut marți, prețul referinței globale Brent apropiindu-se de pragul de 80 de dolari pe baril, în contextul închiderii unor platforme din Golful Mexic aflate în calea unui uragan, dar și al temerilor privind impactul sancțiunilor americane asupra livrărilor de petrol din Iran.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni
evolutii