Bursa de la București, decuplată de piețele regionale. Zi de corecție într-o mare europeană „verde”

Bursa de la București, decuplată de piețele regionale. Zi de corecție într-o mare europeană „verde”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 aug 2018

Indicele principal de la BVB a pierdut 0,28%, fiind tras în jos de acțiunile tradițional preferate de investitorii nerezidenți și care au fost totodată cele mai lichide.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa dă semnale la această jumătate de august că vrea să continue raliul care deja a pus 6% față de minimele locale de la începutul lui iulie. Totuși, ziua de azi a fost de pauză. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,27%, iar indicele reprezentativ BET s-a retras preț de 0,28%, până la nivelul de 8.211,84 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip și-a luat un răgaz în zona retragerii Fibonacci de 38,2% a impulsului descendent din ultimele luni și a mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200). Indecizia de piață arată că investitorii încă au de digerat rezultatele financiare semestriale publicate recent de companiile listate.

Bursa de la București, decuplată de piețele regionale. Zi de corecție într-o mare europeană „verde”

Momentul de nehotărâre al pieței locale survine într-o zi favorabilă pe bursele europene și chiar cu o amplitudine mai ridicată pentru piețele regionale, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,53% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,43% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,65% pentru indicele PX de la Praga.

Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg

Aproximativ o treime din rulajul de 37,94 milioane lei (8,17 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile OMV Petrom (SNP), respectiv transferuri însumând 12,13 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,10 milioane lei. Titlurile companiei petroliere s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 0,3290 lei/acțiune.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,69 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au depreciat cu 0,70%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat pe nivelul de preț de 2,3650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,70 milioane lei.

Cele 3 acțiuni din top tranzacționare sunt de regulă preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România pentru dimensiunea companiilor și lichiditatea instrumentelor financiare emise de acestea. Pe primul loc în clasamentul intermediarilor se află, de asemenea, WOOD & Company Financial Services, o casă de brokeraj care lucrează în principal pentru jucătorii străini de calibru.

Electrica SA și-a majorat profitul net de peste 26 de ori în primul semestru din 2018, după dispariția efectelor crizei grave din energie din iarna lui 2017 CITEȘTE ȘI Electrica SA și-a majorat profitul net de peste 26 de ori în primul semestru din 2018, după dispariția efectelor crizei grave din energie din iarna lui 2017

Pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a suferit un recul de 0,34%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț de 32,60 lei/acțiune, pe transferuri de 3,99 milioane lei. Pe contrasens, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 2,04%, până la prețul de 7,19 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,70 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 1,26%, până la prețul de 1,05 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
brd
bb
bursa
romgaz
transelectrica
nuclearelectrica