Bursa de la București, inertă în ultima zi a săptămânii

Bursa de la București, inertă în ultima zi a săptămânii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 oct 2016

Indicele reprezentativ BET de la BVB a închis cu o oscilație neglijabilă, de 0,01% față de referință, o sesiune bursieră marcată de volume foarte mici, de mai puțin de 2 milioane și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ședința de corecții pentru activele de risc din piețele externe, bursa românească a răspuns... prin nemișcare. Din primele cele mai tranzacționate 10 titluri, numai cele ale Teraplast Bistrița (TRP), cu o apreciere de 1,43%, au avut fluctuații mai mari de un procent. Este o lipsă de volatilitate care s-a transmis și la nivelul principalilor indici. Indicii BET și BET Plus au coborât nesemnificativ sub referințe, cu 0,02% și, respectiv, 0,01%.

La drept vorbind, nici nu au fost volumele care să miște piața. Segmentul de acțiuni a avut un rulaj de numai 11,10 milioane lei (2,47 milioane euro). Pe piața deal a fost încheiată o singură tranzacție specială, cu 1 milion de titluri Impact Developer & Contractor (IMP), valoarea acesteia cifrându-se la 696.000 de lei.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Este o lipsă de elan pe fondul pauzei luate de cumpărători pe piețele europene. Ședința a fost „roșie”, singurul indice important care s-a apreciat, FTSE100 de la Londra, având o poveste specială și aceasta nu neapărat pozitivă. Perspectiva unei inflații de 3% în Marea Britanie a alimentat vânzările în piața locală de bonduri, unde titlurile de stat au atins un nivel al randamentului de 1%, un minim al ultimilor 3 ani. Cea mai mare parte a banilor obținuți din aruncarea obligațiunilor guvernamentale britanice au luat calea străinătății, ceea ce s-a reflectat în piața valutară prin deprecierea lirei sterline, care a atins un nou minim post-criză în raport cu dolarul american. O parte din sume au mers însă spre piața de acțiuni, al cărui indice principal a urcat cu 0,63%.

Prin contrast, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avut scăderi de amplitudini asemănătoare, de 0,67% și, respectiv, 0,74%. Declinul a fost apropiat, de 0,70%, și la nivelul indicelui sintetic al celor mai tranzacționate acțiuni europene, Euro Stoxx 50. La nivel regional, scăderile au fost mai atenuate, de 0,58% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și de 0,41% al indicelui PX de la Praga și chiar un ușor avans, de 0,14%, al indicelui BUX de la Budapesta.

Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95 CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Emitentul unde investitorii nerezidenți au cea mai mare expunere, Fondul Proprietatea (FP), a suferit în ședința de astăzi. Cotația a coborât cu 0,50%, până la prețul de 0,8020 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,04 milioane lei. Aceasta a influențat negativ indicele financiar BET-FI, care a avut cel mai important recul, de 0,38%, până la valoarea de 28.913,91 puncte.

Prin contrast, indicele BET-NG a avut o alunecare mai aproape de media pieței, de 0,06%. Cel mai tranzacționat emitent din componenta sa, Romgaz Mediaș (SNG), a adunat tranzacții de 1,27 milioane lei, într-o zi în care titlurile s-au depreciat cu 0,22%, până la prețul de 23,20 lei/acțiune.

A fost o zi pozitivă pentru titlurile bancare românești, avansul fiind de 0,54% și 0,21% pentru titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) și ale Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețurile de 11,16 lei/acțiune și 2,43 lei/acțiune. Tranzacțiile au fost apropiate pentru cei 2 emitenți, de 1,63 milioane lei și, respectiv, 1,53 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
teraplast
marea britanie