Bursa de la Tokyo a depășit recordul istoric care data din 1989

Bursa de la Tokyo a depășit recordul istoric care data din 1989
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Bursa de la Tokyo și-a revenit, în sfârșit, după spargerea bulei speculative japoneze de la începutul anilor 1990, în condițiile în care indicele principal Nikkei a depășit joi precedentul record istoric, care data de la finele lui 1989, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stimulat de rezultatele gigantului american din domeniul tehnologiei Nvidia, publicate miercuri seara, indicele Nikkei a încheiat ședința de joi în creștere cu 2,19% la valoarea de 39.098,68 puncte, depășind precedentul record de închidere, care data din 29 decembrie 1989 (38.915,87 puncte). De asemenea, indicele bursier Nikkei a stabilit joi și un maxim istoric în timpul unei ședințe de tranzacționare (39.156,97 puncte). Precedentul record data tot din 29 decembrie 1989 (38.957,44 puncte), scrie Agerpres.

Swiss Capital își reduce până la un nivel nesemnificativ participația la Lion Capital CITEȘTE ȘI Swiss Capital își reduce până la un nivel nesemnificativ participația la Lion Capital

După ce pe parcusul anului 2023 a înregistrat un salt de 28%, cea mai bună performanță anuală din ultimii 10 ani, indicele Nikkei a continuat să crească în mod spectaculos de la începutul acestui an (+17,5%).

Analiștii subliniază că există mai mulți factori care explică evoluția Bursei de la Tokyo.

Investitorii se așteaptă ca tendința de depreciere a yenului să persiste, ținând cont de politicile de relaxare monetară demarate de Banca Japoniei, care vor declanșa o creștere a prețurilor și salariilor, a comentat recent Takahide Kiuchi, economist la Nomura Research Institute.

Deprecierea yenului are legătură între politicile monetare diferite adoptate de Banca Japoniei și cele altor mari bănci centrale mondiale, precum Rezerva Federală americană, care a majorat drastic dobânda de referință începând din 2022. Această diferență face activele japoneze mai ieftine pentru investtorii străini și umflă în mod artificial rezultatele companiilor japoneze orientate spre export.

Bursa de la Tokyo profită de asemenea de problemele de pe piețele financiare chineze, afectate de criza imobiliară și relansarea economică dificilă din China. Începând din ianuarie, piața de acțiuni din Japonia a redevenit cea mai mare din Asia, în termeni de capitalizare bursieră, devansând-o pe cea de la Shanghai, potrivit datelor organizației World Federation of Exchanges.

Investitorii străini preocupați de riscurile geopolitice caută de asemenea alternative la China în alte locuri din Asia, iar la acest capitol Bursa de la Tokyo este una atrăgătoare. Un exemplu este Warren Buffett, celebrul investitor american, care începând din 2020 mizează pe mai multe companii japoneze, și care anul trecut și-a exprimat încrederea în Bursa de la Tokyo.

Analiștii estimează că pentru moment Bursa de la Tokyo nu este amenințată de o nouă bulă speculativă, precum cea de la finele anilor 1980. Atunci piața imobiliară japoneză a atins maxime incredibile în condițiile în care prețurile pentru metrul pătrat în anumite cartiere din Tokyo erau de 350 de ori mai mari decât în Manhattan, centrul New York-ului. Însă spargerea bulei a declanșat o aterizare brutală la începutul anilor 1990 și iar următoarele trei decenii economia și societatea japoneze au fost marcate dur de spargerea acelei bule.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
tokyo