Bursa de la Tokyo a trecut pragul de 40.000 de puncte pentru prima dată în istorie

Bursa de la Tokyo a trecut pragul de 40.000 de puncte pentru prima dată în istorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Bursa de la Tokyo a închis ședința de luni peste pragul psihologic de 40.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, continuând o tendința de creștere alimentată de reforma guvernanței companiilor japoneze precum și de avansul acțiunilor companiilor de tehnologie, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele principal Nikkei 225 a terminat ședința de luni în creștere cu 0,5% până la valoarea de 40.109,23 puncte. Aceasta după ce în cursul ședinței a urcat până la valoarea de 40.314,64 puncte, un nou record intraday, scrie Agerpres.

FOTO Siemens trimite locomotive în România CITEȘTE ȘI FOTO Siemens trimite locomotive în România

Acțiunile companiilor japoneze de tehnologie au fost impulsionate de faptul că indicii bursieri americani S&P 500 și Nasdaq au închis ședința de vineri la valori record. De exemplu, acțiunile producătorului japonez de echipamente de testare a cipurilor Advantest au crescut luni cu 3,9% iar acțiunile producătorului de echipamente pentru cipuri Tokyo Electron au crescut cu 2,7%.

Nimic nu pare să oprească avansul indicelui Nikkei, care a crescut cu 20% de la începutul anului, depășind luna trecută maximumul istoric care data din luna decembrie 1989, după ce pe parcusul anului 2023 a înregistrat un salt de 28%, cea mai bună performanță anuală din ultimii 10 ani.

Investitorii externi par să fie în frunte când vine vorba de cumpărarea de acțiuni japoneze și mulți par să investească pe baza unei perspective pe termen mediu și lung, spune Masahiro Ichikawa, analist la Sumitomo Mitsui DS Asset Management. "Cred că piața va continua să crească", a spus Ichikawa.

De exemplu, BlackRock Inc, cel mai mare manager de active din lume, și Amundi Asset Management, cel mai mare manager de fonduri din Europa, se așteaptă ca majorarea veniturilor și modificările aduse guvernanței companiilor japoneze să impulsioneze în continuare Bursa de la Tokyo.

Datele publicate luni arată că încrederea în mediul de afaceri din Japonia se îmbunătățește iar cheltuielile de capital pentru bunuri au crescut în ultimul trimestru din 2023. În paralel, Guvernul de la Tokyo se gândește să anunțe în mod oficial că deflația s-a încheiat, a dezvăluit agenția de presă Kyodo.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
tokyo