Tranzacție: Simtel achiziționează o companie care dezvoltă un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 5,35 MWp DC

Tranzacție: Simtel achiziționează o companie care dezvoltă un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 5,35 MWp DC
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, anunță achiziționarea integrală a Oasis Green Energy 3, o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic în Salonta, județul Bihor. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Preluarea companiei de proiect din Salonta face parte din strategia Simtel de dezvoltare pe termen lung a propriului portofoliu de parcuri fotovoltaice în vederea producerii și vânzării de energie electrică. Această investiție nu doar că extinde capacitatea noastră de producție și diversifică portofoliul nostru energetic, dar reflectă și viziunea noastră de a juca un rol cheie în tranziția României către o economie verde. Vom continua procesul de identificare a unor astfel de oportunități și proiecte pe care să le aducem în portofoliul nostru, obiectivul principal fiind de a diversifica sursele de venituri ale grupului, precum și de a oferi un flux de numerar stabil. Aceste elemente contribuie la modelul nostru de afaceri robust care generează o situație financiară solidă pentru Simtel”, a declarat Mihai Tudor, CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.

VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel CITEȘTE ȘI VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel

Prin intermediul tranzacției, Simtel va prelua un proiect gata de implementare (ready to build) cu o capacitate instalată planificată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor). Proiectul se întinde pe o suprafață de aproximativ 70.000 mp și deține toate autorizațiile necesare pentru a demara deja implementarea acestuia. O parte din lucrările necesare, precum cele de racordare la rețeaua națională de energie, sunt deja finalizate. Simtel estimează că proiectul va fi finalizat integral în următoarele șase luni. Parcul de la Salonta va genera anual aproximativ 6,5 GWh și va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu aproximativ 4.000 de tone pe an. Tranzacția a fost finanțată din surse proprii.

Simtel își diversifică sursele de venituri prin extinderea portofoliului în domeniul energiei regenerabile, evidențiind astfel reziliența și adaptabilitatea companiei în fața schimbărilor de piață, contribuind simultan la sustenabilitatea mediului. În prezent, Simtel deține șase astfel de parcuri, aflate în diverse stadii de implementare, în Pleșoiu, unde a fost finalizată prima fază a proiectului în august 2023, Anina, Ian-ca, Giurgiu, Mangalia și Salonta. La momentul finalizării lucrărilor pentru toate proiectele, acestea vor avea o putere instalată totală de aproximativ 75 MWp DC și vor genera anual o producție de circa 100 GWh.

Compania Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, a obținut anul trecut un câștig pretaxare EBITDA de 36,8 milioane lei, cu 117% mai mare decât în anul 2022 și cu 17% peste cel din bugetul de venituri și cheltuieli.

Simtel Team (SMTL) raportează pentru 2023 venituri din exploatare consolidate de 297,24 milioane lei, în creștere cu 114,07% față de cele de 138,85 milioane lei din exercițiul financiar precedent. „Pe parcursul anului trecut am construit centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 86 MWp. Portofoliul de clienți s-a extins cu 87 clienți noi, fiind în prezent alcătuit din companii din sectoare diverse, precum retail, turism, agricultură, fabrici și spații logistice”, spune CEO-ul Mihai Tudor în raportarea anuală preliminară. „De asemenea, am continuat colaborarea cu clienții existenți, cu unii dintre aceștia demarând proiecte noi, precum în cazul CTP România, dezvoltator de spații industriale și logistice, pentru care lucrăm la construirea și instalarea unor instalații fotovoltaice pe acoperișurile a 11 clădiri ale acestuia.”

Simtel Team a anunțat vara trecută că devine producător de energie regenerabilă după inaugurarea unui parc fotovoltaic la Pleșoiu. La data de 31 decembrie 2023, activele totale la nivel de grup ale Simtel Team se ridicau la 193,40 milioane lei, fiind cu 45,24% mai mari decât cele de 133,16 milioane lei de la sfârșitul anului 2022. În aceeași perioadă datoriile curente au crescut cu 46,79%, la 104,66 milioane lei, de la 71,30 milioane lei, iar datoriile pe termen lung au urcat cu 13,82%, la 8,15 milioane lei, de la 7,16 milioane lei.

FOTO Siemens trimite locomotive în România CITEȘTE ȘI FOTO Siemens trimite locomotive în România

Simtel Team, companie în care fondatorii Iulian Nedea, Radu Vilău și Sergiu Bazarciuc păstrează fiecare participații cu puțin peste reperul de 23% din titluri, s-a listat în vara anului 2021 la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, unde se află pe un trend ascendent puternic și la ultimul preț de piață de 62,60 lei/acțiune al titlurilor sale, are o capitalizare de 493,78 milioane lei (99,29 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel team
parc voltaic