Bursa de Valori București contestă sancțiunile primite de la ASF luna trecută

Bursa de Valori București contestă sancțiunile primite de la ASF luna trecută
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2017

Operatorul de piață BVB a depus la supraveghetorul pieței contestații împotriva deciziilor de sancțiune rezultate în urma controalelor efectuate în septembrie 2016 și împotriva dispunerii obligației implementării unui plan de măsuri de remediere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bursa de Valori București a depus astăzi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) contestații la hotărârile din 15 februarie ale supraveghetorului pieței, respectiv privind instituirea în sarcina BVB a obligației implementării unui plan de măsuri de remediere și sancționarea BVB cu avertisment, solicitând revocarea deciziei privind sancționarea cu avertisment și revocarea parțială a deciziei privind implementarea anumitor măsuri, motivate de lipsa temeiurilor legale și regulamentare ale deciziilor contestate.

Surse din cadrul ASF declaraseră pentru Profit.ro la finele lunii trecute că disfuncționalitățile identificate la Bursă erau minore și nu erau în măsură să afecteze siguranța pe platforma operatorului de piață. „Nu sunt probleme de fond”, ne-au spus sursele citate.

De fapt, deficiențele respective sunt într-atât de puțin importante încât a existat o propunere în cadrul ASF ca acestea să nu fie prezentate public pentru a nu afecta inutil imaginea BVB. Pe de altă parte, oficialii Autorității puneau accent pe importanța planului de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv a unui audit IT.

Acum, Bursa contestă inclusiv planul respectiv, deși inițial nu a contestat sancțiunile respective. „BVB va continua un dialog cu ASF, inclusiv prin utilizarea pașilor și măsurilor legale în cadrul procesului de control încă nefinalizat, despre standardele comunicării cu piața, despre competențele profesionale, respectarea regulilor de bună conduită și alte aspecte incidente, considerând acest dialog o componentă importantă pe drumul pieței de capital din România spre o piață dezvoltată și civilizată, care protejează interesele investitorilor, participanților și emitenților de instrumente financiare”, spunea instituția la numai o zi de la decizia Autorității

Sancțiuni și la Depozitarul Central

La numai câteva zile după sancționarea Bursei, ASF a anunțat că a depistat deficiențe și la Depozitarul Central, parte a grupului BVB, în cadrul unui contro desfășurat în perioada 5 și 27 septembrie 2016. “ASF a decis atenționarea Depozitarului Central S.A. și a unor persoane responsabile, precum și instituirea în sarcina societății a obligației implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv realizarea unui audit IT pentru o mai bună gestionare a disfuncționalităților înregistrate”, menționa comunicatul Autorității.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bursa
bvb
depozitarul central
sanctiuni