Sancțiunile aplicate recent Bursei au fost pentru nereguli marginale. În ASF s-a luat în calcul și că decizia nu ar trebui prezentată public

Sancțiunile aplicate recent Bursei au fost pentru nereguli marginale. În ASF s-a luat în calcul și că decizia nu ar trebui prezentată public
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 mar 2017

Deficiențele semnalate la Bursa de Valori București și pentru care supraveghetorul pieței a sancționat operatorul de piață cu avertisment la jumătatea lunii trecute au fost minore, iar în board-ul ASF chiar a fost luat în calcul că decizia ar trebui să rămână nepublicată pentru a nu vătăma inutil reputația BVB. Conducerea Bursei s-a angajat că toate neregulile vor fi remediate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Peter Schiff, fondator al Euro Pacific Capital – furnizor de servicii cu sediul în statul american Connecticut, care are 60 de angajați și active în administrare de aproximativ 500 milioane dolari – este conștient de succesul său pe Wall Street, dar afirmă ori de câte ori are ocazia că este un norocos pentru că a putut intra în business în anii ’90. Cu cadrul de reglementare stufos de acum, nu ar fi chip să devină antreprenor în industria financiară pornind de la zero.

Este realitatea cadrului de reglementare care face ca să fie extrem de dificil de îndeplinit la virgulă toate stipulațiile prevăzute de legiuitor și autoritățile de resort. Din această perspectivă trebuie privită și sancțiunea aplicată recent Bursei de Valori București (BVB) de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Deficiențele descoperite de controlul efectuat în septembrie 2016 sunt minore, au declarat pentru Profit.ro surse din cadrul instituției de reglementare a pieței de capital.

EXCLUSIV ASF a depus la DIICOT și ANAF plângere penală în cazul Romcab CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF a depus la DIICOT și ANAF plângere penală în cazul Romcab

Nu sunt motive de alertă în piață. Nu este un aspect major identificat ce să afecteze singuranța tranzacțiilor pe platforma operatorului de piață, acesta fiind și motivul pentru care BVB nu a primit decât o sancțiune cu avertisment. „Nu sunt probleme de fond”, ne-au spus sursele citate.

De ce a fost luat în calcul ca sancțiunea să nu fie publicată

De fapt, deficiențele respective sunt într-atât de puțin importante încât a existat o propunere în cadrul ASF ca acestea să nu fie prezentate public pentru a nu afecta inutil imaginea BVB. Această variantă a fost avansată în contextul în care directiva europeană pentru statele membre are în vedere ca – deși supraveghetorul trebuie să se asigure că problemele pieței se publică în timp util – în unele cazuri în care poate fi influențată piața prin prisma evoluțiilor de preț și volum, să se procedeze altfel: 1) să se publice în anonimat, 2) să nu se publice, 3) să se amâne publicarea până la soluționarea cauzei care a determinat sancțiunea. Propunerea existentă în board-ul ASF a vizat cea de-a 3-a variantă, însă a fost în cele din urmă respinsă prin vot.

Bursa de Valori București se află într-o monitorizare a agenției de evaluare financiară londoneză FTSE în vederea promovării sale la statutul de piață emergentă față de actualul stadiu de piață de frontieră.

Care a fost reacția Bursei

Accentul urmează să fie pus de către supraveghetorul pieței pe implementarea unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv a unui audit IT, dispus de Autoritate. Reacția BVB a fost interpretată ca find bună în cadrul secțiunii pentru piețe de capital din cadrul ASF. O delegație a Bursei formată din directorul general Ludwik Sobolewski și din reprezentanți ai CA, Lucian Anghel și Marian Pană, a fost la sediul Autorității pentru a se angaja cu privire la îndeplinirea planului de măsuri. Percepția la ASF este că sunt foarte conștienți de statutul lor și de impactul elementelor de imagine: „A fost multă bunăvoință din partea lor.”

La doar o zi după publicarea sancțiunii, BVB venise cu un comunicat pentru a-și preciza poziția. „BVB va continua un dialog cu ASF, inclusiv prin utilizarea pașilor și măsurilor legale în cadrul procesului de control încă nefinalizat, despre standardele comunicării cu piața, despre competențele profesionale, respectarea regulilor de bună conduită și alte aspecte incidente, considerând acest dialog o componentă importantă pe drumul pieței de capital din România spre o piață dezvoltată și civilizată, care protejează interesele investitorilor, participanților și emitenților de instrumente financiare”, spunea documentul citat.

Sancțiuni și la Depozitarul Central

La numai câteva zile după sancționarea Bursei, ASF a anunțat că a depistat deficiențe și la Depozitarul Central, parte a grupului BVB, în cadrul unui contro desfășurat în perioada 5 și 27 septembrie 2016. “ASF a decis atenționarea Depozitarului Central S.A. și a unor persoane responsabile, precum și instituirea în sarcina societății a obligației implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv realizarea unui audit IT pentru o mai bună gestionare a disfuncționalităților înregistrate”, menționa comunicatul Autorității.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
asf
bursa