Bursa din Londra a urcat la maximul ultimelor două luni în ziua Brexit, investitorii sunt optimiști

Bursa din Londra a urcat la maximul ultimelor două luni în ziua Brexit, investitorii sunt optimiști

Sursa foto:Reuters/Toby Melville

scris 23 iun 2016

Acțiunile europene au crescut joi pentru a cincea zi consecutiv și au atins cel mai ridicat nivel din ultimele peste trei săptămâni, în condițiile în care investitorii sunt optimiști cu privire la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană în urma referendumului de astăzi. Bursa de la Londra a urcat la maximul ultimelor două luni, iar prețurile petrolului au avansat cu peste 1%, după ce un nou sondaj de opinie a indicat că tabăra pro-UE a câștigat teren în fața susținătorilor Brexitului.

Indicele Stoxx Europe 600 a închis în creștere cu 1,47%, la 346,34 puncte, cea mai mare valoare din ultimele peste trei săptămâni, potrivit datelor FactSet, preluate de MarketWatch. Indicele s-a apreciat puternic după ce un sondaj de opinie realizat de Ipso MORI și publicat joi de Evening Standard a arătat un avantaj de patru puncte pentru campania pro-UE.

Potrivit sondajului, 52% dintre respondenți au spus că vor vota pentru menținerea statutului de membru UE, în timp ce 48% s-au exprimat în favoarea părăsirii blocului comunitar.

Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii

Britanicii sunt chemați astăzi la urne pentru a alege dacă vor un viitor alături de statele membre ale Uniunii Europene sau vor să-și ia deciziile pe cont propriu, după 46 de ani de apartenență la UE. Urnele s-au deschis la ora locală 7.00 (9.00 ora României) și vor fi închise la ora 22.00 (00.00 ora României). Primele rezultate locale sunt așteptate două ore mai târziu, iar rezultatele oficiale vor fi publicate mâine.

Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO CITEȘTE ȘI Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO

Cei mai mulți analiști și investitori apreciază că britanicii vor alege să rămână în UE, optimism reflectat atât de mișcările principalelor burse ale lumii, cât și de evoluția cotațiilor petrolului și a lirei sterline, care s-a apreciat astăzi la  un nou maxim al acestui an în raport cu dolarul american.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra s-a apreciat cu 1,2%, până la 6.338,10 puncte, cel mai ridicat nivel începând cu data de 20 aprilie. DAX 30 (Frankfurt) a avansat cu 1,85%, CAC 40 (Paris) cu 1,96%, FTSE MIB (Milano) cu 3,7%, în timp ce IBEX 35 (Madrid) a închis în urcare cu 2,1%.

La New York, indicii S&P 500 și Dow Jones Industrial Average erau în creștere cu circa 1% în jurul orei 19:30, iar Nasdaq Composite cu 1,2%. 

Și cotațiile petrolului au revenit joi pe creștere, după ce ieri au scăzut sub pragul de 50 dolari/baril, evoluția fiind consemnată tot pe fondul sentimentului pozitiv cu privire la rezultatul referendumului.

Prețul petrolului Brent a urcat cu 0,74%, la 50,25 dolari/baril, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 49,47 dolari, în creștere cu 0,7% față de referință.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
marea britanie
referendum
brexit