Bursa încheie săptămâna în neclintire. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD revin în topul volumelor

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD revin în topul volumelor

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 mar 2019

Pentru a 2-a sesiune consecutivă, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut deviații minime de la nivelurile de referință, iar tranzacții importante s-au consemnat în piața deal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a marcat un impuls pozitiv consistent care deschidea calea pentru o continuare a raliului cu potențialul de a anula în întregime picajul bursier de la cumpăna dintre ani antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie”. Este o mișcare ce nu a avut o confirmare ulterioară, iar bursa a intrat în impas.

Indecizia investitorilor, prudența lor de a împinge bursa pe noi maxime ale acestui an, s-a manifestat și în sesiunea de astăzi. Indicele compozit BET Plus și indicele reprezentativ BET au urcat deopotrivă cu 0,05%, ultimul închizând la nivelul de 7.861,83 de puncte. Sub aspect tehnic, tendința pozitivă pe termen scurt rămâne intactă, iar piața poate ataca săptămâna viitoare repere importante precum media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului 2018.

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD revin în topul volumelor

Ziua la BVB a fost mai „verde” decât o arată indicii. Cele mai lichide acțiuni, cele ale băncilor, care au asigurat jumătate din rulajul de 66,52 milioane lei (13,98 milioane euro) al pieței de acțiuni, au avut aprecieri semnificative. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 0,96%, până la prețul de 12,68 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,62 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 1,23%, până la prețul de 2,0650 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,69 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și un transfer special în piața deal, în valoare de 8,41 milioane lei.

Acționarii BRD, randament de aproape 12 ori mai mare decât clienții deponenți ai băncii CITEȘTE ȘI Acționarii BRD, randament de aproape 12 ori mai mare decât clienții deponenți ai băncii

Linia ascendentă în care au mers acțiunile bancare a fost favorizată și de tendințele favorabile pentru activele de risc în piețele financiare internaționale. Indicii europeni au avut închideri pozitive generalizate: +1,32% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,60% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,85% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,17% pentru indicele PX de la Praga.

Activitate de tranzacționare sporită pe acțiunile fondurilor închise de investiții

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,23%, până la prețul de 0,8810 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,70 milioane lei. În pofida acestei fapt, indicele financiar BET-FI a închis cu 0,29% peste referință, la nivelul de 35.740,33 de puncte, tras în sus de aprecierile acțiunilor SIF. Cele mai lichide în piața regular au fost cele ale SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 0,48%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 665.000 de lei.

Profit.ro a anunțat astăzi că SIF-ul cu sediul la Craiova a ajuns la participații agregate la cele 2 bănci listate mai mari de 140 milioane de euro, echivaklentul sume încasate de la Erste pentru pachetul de 6,30% din acțiunile BCR deținut încă din anii ’90. Astfel, profitând de picajul bursier precipitat de ordonanța de urgență promnovată de guvewrn în decembrie și care include o taxă pe activele bancare, conducerea societății în frunte cu președintele Tudor Ciurezu a cumpărat masiv acțiuni bancare profitând de lichiditatea excepțională din piață.

SIF Oltenia își majorase la nivelul lunii ianuarie participația de la BRD la 3,80% din acțiunile instituției de credit, valoarea pachetului deținut ridicându-se conform calculelor Profit.ro, la prețul de închidere de ieri, de 12,56 lei/acțiune, la 332.49 milioane lei (69,77 milioane euro). De asemenea, societatea concentrează 3,49% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea pachetului, fiind de 343,46 milioane lei (72,09 milioane euro).

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD revin în topul volumelor

Pe același segment SIF, unde cu o zi înainte se realizase un rulaj de 25,41 milioane lei pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), am consemnat și cea mai mare tranzacție specială de astăzi din piața deal. Nu mai puțin de 15,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,48% din capitalul social al SIF Moldova (SIF2), au fost schimbate la prețul de 1,2200 lei/acțiune, cu 0,16% peste referință, ceea ce a ridicat valoarea transferului la 18,30 milioane lei.

Consiliul de Administrație al SIF Moldova a convocat ieri Adunările Generale ale Acționarilor pentru 18-19 aprilie, propunând o remunerare mixtă a investitorilor, respectiv acordarea unui dividend brut de 0,0304 lei/acțiune purtător al unui randament net de 2,37% și care, încasat pe data de 30 mai ar da posibilitatea investitorilor de a subscrie la prețuri superioare celor de piață acțiuni în cadsrulș unui program de răscumpărare pe care societatea intenționează să-l deruleze pentru 2,00% din acțiunile proprii.

Ședință negativă pe segmentul energetic

Ca și în alte sesiuni ale perioadei, sectorul energetic de la BVB a cedat prim-planul. Pe acest segment piața a fost în suferință atât la nivelul volumelor, cât și a traiectoriei cotațiilor. Indicele BET-NG a fost singurul cu o închidere „roșie” astăzi, închizând cu 0,65% sub referință. Pe tranzacții de 3,20 milioane lei, cel mai important titlu din structura lui, OMV Petrom (SNP), a închis totuși în staționare, la prețul de 0,3560 lei/acțiune, care conferă un randament net de 7,21% dividendului brut de 0,0270 lei/acțiune, cu data plății de 13 iunie, propus pentru un vot în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor convocată pentru 19 aprilie.

La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,31%, până la prețul de 30,15 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,54 milioane lei. Compania a notificat astăzi piața că a eșalonat datorii pentru gazul natural livrat către Electrocentrale Constanța în valoare de 49,15 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia
sif moldova