Bursa închide anul cu o ședință de tranzacționare „verde” și cu un randament de 9,44% pentru indicele BET. Acțiunile Digi revin din prăpastie

Bursa închide anul cu o ședință de tranzacționare „verde” și cu un randament de 9,44% pentru indicele BET. Acțiunile Digi revin din prăpastie

Sursa foto: Xavier Gallego Morell / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 dec 2017

Chiar și după declinul consistent din a 2-a parte a anului, investitorii activi de la BVB cu portofolii care să replice indicele BET au putut contabiliza un randament de aproape 10%. Incluzând dividendele, performanța este substanțial ameliorată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Zilele de tranzacționare dintre Sărbătoarea Crăciunului și Anul Nou au fost mai degrabă anoste, caracterizate de oscilații modeste ale cotațiilor și volume slabe. Este o reflectare a faptului că investitorii activi la BVB au preferat să aștepte 2018 înainte de a lua poziții mai decise în piață. Ultima sesiune nu a făcut excepție din acest tablou, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 18,70 milioane lei (4,01 milioane euro), la jumătate față de media din acest an și cu evoluții neconcludente, reflectate de închideri divergente ale diverselor acțiuni.

Este și o evoluție în ton cu indecizia din piețele europene unde, de asemenea, la final indicii arătau direcții contradictorii: -0,58% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,85% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,48% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,77% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,51% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.

RETROSPECTIVĂ Deprecierea leului din acest an a surprins analiștii și brokerii activi pe piața bursieră CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Deprecierea leului din acest an a surprins analiștii și brokerii activi pe piața bursieră

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,31%, până la nivelul de 1.165,49 puncte, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,41%, până la nivelul de 7.753,74 puncte, reper cu 9,44% peste ultima valoarea de tranzacționare de 7.085,05 puncte a anului trecut. Este o performanță obținută în contextul în care în a 2-a jumătate a anului indicele a dat peste bord 2 treimi din câștigul acumulat până la 31 mai când se consemna maximul post-crriză de 8.769,41 puncte. Roller-coaster-ul pe care s-a avut bursa locală în acest an este surprins în graficul de mai jos.

Bursa închide anul cu o ședință de tranzacționare „verde” și cu un randament de 9,44% pentru indicele BET. Acțiunile Digi revin din prăpastie

Posibilitățile de câștig la BVB au fost chiar și mai mari, iar anul arată mult mai bine dacă luăm în calcul dividendele încasate de acționari de la companiile vizibile, dar și de la câteva firme cu titluri ilichide. Este o realitate surprinsă foarte bine de performanța indicelui BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din structura indicelui BET. Astfel, închiderea pentru indicele BET-TR a fost de la nivelul de 10.422,60 puncte, cu 19,09% deasupra nivelului de 8.751,95 puncte consemnat în ultima zi de tranzacționare a anului 2016.

O performanță remarcabilă a reușit indicele fondurilor închise. Deși s-a corectat azi cu 0,20%, închiderea indicelui BET-FI la nivelul de 39.643,35 puncte este pe un nou maxim post-criză și indică un randament mediu în 2017 pentru SIF-uri și Fondul Proprietatea de 33,43%.

Cele mai mari volume, pe acțiunile bancare

Piața a fost și în această zi covârșitor debalansată către acțiunile bancare. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,41 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 0,24%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,45 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au urcat cu 0,78%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune. Închiderea de an este cu 9,28% sub maximul local înregistrat în luna august la nivelul de 14,22 lei/acțiune și cu 8,58% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut.

Interesul pentru acțiunile bancare în această perioadă a fost explicat pentru Profit.ro de către Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. Astfel, cele 2 acțiuni reprezintă 54,37% din structura indicelui MSCI pentru România, iar vânzările și cumpărările pe acești emitenți ale nerezidenților înseamnă, de fapt, luări de poziții față de România.

Acțiunile Digi revin din prăpastie

Într-o zi în care țițeiul Brent a escaladat la Londra un nou maxim al ultimilor 2 ani, peste reperul de 67 dolari/baril, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței cu un avans de 0,21%. Cei mai lichizi emitenți din structura sa azi, au suferit, însă, deprecieri. Titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au coborât cu 1,29%, până la prețul de 384,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei, la o zi după ce emitentul a anunțat că a depus în ultimul moment o ofertă de cumpărare a societății Vestmoldtransgaz din Republica Moldova.

Pe o activitate de tranzacționare de 1,46 milioane lei, titlurile Electrica (EL), au scăzut cu 0,53%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, reper cu doar 2,73% peste prețul ofertei publice derulate în iunie 2014 și cu 14,13% sub ultima cotație de 13,16 lei/acțiune a anului trecut.

Randament negativ față de prețul ofertei publice afișează Digi Communications (DIGI), însă în urma unei aprecieri de 2,15%, pe transferuri de 1,22 milioane lei, închid anul la prețul de 38,00 lei/acțiune, cu numai 5% sub prețul de listare de 40,00 lei/acțiune. Pe minimul de 30,30 lei/acțiune consemnat chiar în această lună, declinul era de 24,25%. În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit reperul de 1 milion de lei al rulajului zilnic.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
digi
banca transilvania
dividende
brd
electrica
transgaz
alin brendea