Bursa închide pe minimele ultimelor 3 luni o săptămână în care a apărut fantoma desființării fondurilor de pensii

Bursa închide pe minimele ultimelor 3 luni o săptămână în care a apărut fantoma desființării fondurilor de pensii

Sursa foto: Supakitmod / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 iun 2017

Într-o etapă de aversiune la risc potențată de știrile contradictorii din mediul politic, indicele reprezentativ BET a coborât cu 10% sub maximul post-criză atins la finele lunii trecute. Mărirea volatilității, atingerea unor noi niveluri de preț și abordările diferite ale investitorilor au sporit semnificativ volumele de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ședința-șoc de joi, când bursa a pierdut aproape 4%, pe rulaje 111,84 milioane lei (24,58 milioane euro), pe fondul unei declarații a ministrului Finanțelor Publice, Ioan Mișa, potrivit căreia Pilonul II al pensiilor private obligatorii ar urma să fie desființat, piața a încercat o stabilizare. Indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 7.855,36 puncte, practic pe referința din ziua precedentă care este și în zona minimelor ultimelor 3 luni.

Indicele BET Plus a urcat marginal, cu 0,06%, semn că încă investitorii încearcă să digere vânzările generalizate de ieri. Nici piețele europene nu au ajutat, în condițiile în care tabloul bursier a fost predominant roșu: -0,85% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,51% pentru  indicele FTSE100 de la Londra, -0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,73% DAX de la Frankfurt. La nivel regional, semnalele au fost contradictorii: -1,26% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,21% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,47% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Cum va fi administrat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, ce posturi vor fi în organigramă și cum vor fi plătiți cei din conducere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum va fi administrat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, ce posturi vor fi în organigramă și cum vor fi plătiți cei din conducere

Piața de la București are povestea ei, a perspectivei dispariției celui mai constant cumpărător de acțiuni din piață, fondurile de pensii obligatorii, ale căror dețineri bursiere se ridicau la 4,68 miliarde lei (1,03 miliarde euro) la sfârșitul lunii mai, potrivit ultimelor date centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Deși liderul majorității Liviu Dragnea și noul premier Mihai Tudose au negat intenția de desființare a Pilonului II de pensii, felul detaliat în care Mișa a explicat cum ar arăta acest proces indică faptul că un astfel de plan există și că, mai devreme sau mai târziu, statul ar viza realizarea sa, precum s-a întâmplat în Ungaria și Polonia.

Cum ar rezista piața în fața unei dispariții a cumpărătorilor care au ținut cotațiile în ultimii ani? Jucătorii de la BVB ar putea încerca o repliere, desființarea fondurilor de pensii fiind o parte a poveștii pentru un posibil trend descendent care să acompanieze un val de vânzări pe activele de risc în piețele internaționale, anticipat de mai mulți investitori cu experiență.

Pe graficul zilnic atașat al indicelui BET  se vede că piața dă semnale tehnice negative, deși cotația s-a oprit, cel puțin temporar pragul de suport al ultimului minim relativ din luna martie. Prețul a trecut sub 2 medii mobile de viteză, cu grad ridicat de relevanță fiind în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) care, de asemenea, tind să se intersecteze cu semnal negativ pentru tendința pieței.

Bursa închide pe minimele ultimelor 3 luni o săptămână în care a apărut fantoma desființării fondurilor de pensii

 

Ca și ieri, activitatea de tranzacționare a fost bună, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 74,30 milioane lei (16,31 milioane euro). Cele mai multe transferuri, în valoare de 18,41 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avut o revenire de 0,33%, după scăderea de ieri, prețul de închidere fiind 30,75 lei/acțiune.

Prin contrast, pe fondul unor schimburi de 11,74 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) și-au continuat parcursul negativ, cu un declin de 0,92%, până la prețul de 2,6850 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 3 luni și nivel cu 10,50% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune atins pe data de 31 mai și care dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a adunat schimburi încă și mai mari. Transferurilor de 9,69 milioane lei din piața reglementată unde titlurile BRD au închis la prețul de 13,48 lei/acțiune, în scădere cu 0,44%, li s-au adăugat tranzacții speciale de 4,89 milioane lei în piața deal.

BRD le-a vândut polonezilor de la Kruk un portofoliu de creanțe corporate în valoare de 1,25 miliarde lei CITEȘTE ȘI BRD le-a vândut polonezilor de la Kruk un portofoliu de creanțe corporate în valoare de 1,25 miliarde lei

Tot de la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut o revenire de 0,85%, până la prețul de 0,8300 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,45 milioane lei. Emitentul a tras în sus indicele financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,53%, pentru o închidere la nivelul de 32.482,32 puncte.

Indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,24%. Din structura sa, titlurile Transgaz Mediaș (TGN), printre cele mai lovite în sesiunea de ieri, s-au apreciat cu 1,13%, până la prețul de 358,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,07 milioane lei. În același sector, am mai consemnat o activitate de tranzacționare consistentă pe 3 emitenți: OMV Petrom (SNP) – 3,40 milioane lei, Electrica (EL) – 2,31 milioane lei și Transelectrica (TEL) – 1,36 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
romgaz
banca transilvania
bursa
fondul proprietatea
brd
transgaz
transelectrica